EUROPSKO-UKRAJINSKI FORUM Europa je ključna za razvoj i modernizaciju Ukrajine

U utorak je počeo trinaesti Europsko-ukrajinski forum. Organiziran od strane Instituta za istočne studije u Varšavi od 2007. ovaj događaj je ključan za razmjenu ideja oko europskog puta Ukrajine i euroatlantskih integracija na prostoru Istočne Europe. Portal Otvoreno medijski je sponzor ovog važnog događaja.

Na forumu, kojemu je medijski sponzor i portal Otvoreno, sudjeluje i Marijan Opačak, glavni urednik portala Otvoreno, koji će govoriti o neovisnim medijima u današnjem svijetu.

Glavna tema foruma je nastavak reformi i modernizacija Ukrajine u kontekstu ishoda nedavnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Pobjeda Volodymyra Zelenskyja posljedica je lošeg životnog standarda, slabih učinka reformi i gospodarske nestabilnosti.

Ukrajinsko društvo zato ima velika očekivanja od novoizabranog vodstva. Ključna pitanja su kako će se novo vodstvo postaviti prema prema suradnji s Europskom unijom i NATO-om, te kako osigurati daljnji razvoj zemlje i njenu integraciju u evroatlantske organizacije.



Počinje Europsko-ukrajinski forum: Hoće li Zelensky nastaviti reforme i euroatlantski put Ukrajine?

Rasprave u sklopu Foruma Europa-Ukrajina 2020 usredotočene su na iskorištavanje gospodarskog potencijala Ukrajine, na modernizaciju države u najširem smislu i na suradnju s partnerima iz Poljske i iz drugih europskih zemalja.

Prvog dana foruma organizirani su paneli o suradnji poljskih i ukrajinskih poduzetnika, te o važnosti europskog tržišta za Ukrajinu. Europsko tržište pruža pristupu novim tehnologijama važnim za modernizaciju gospodarstva, istaknuli su panelisti. Govorilo se i o migracijama ukrajinskih radnika prema zemljama Europske unije, te o borbi protiv korupcije.

Osim toga, organizirani su i paneli o potencijalima Ukrajine za energetsku neovisnost, te o potrebi europskih integracija kao protuteži prema ruskom utjecaju na istoku. Ukrajina, istaknuli su panelisti, ima jednu od najvećih infrastruktura za proizvodnju i skladištenje plina što joj daje realne šanse da postane energetski neovisna zemlja. To je i ključan uvjet za političku neovisnost te zemlje od Rusije.

Europsko-ukrajinski forum: Samo ujedinjena Europa može biti protuteža Rusiji

U srijedu počinje drugi dan Foruma na kojem će se govoriti, između ostalog, o neovisnosti medija. Na panelu ‘Neovisni mediji-Postoje li još uvijek?’ govorio je i glavni urednik portala Otvoreno Marijan Opačak, zajedno s Jaromirom PiskoromAndrzejem PlesomTetianom Rozvadovskom i Patrykom Salamonom.

EUROPSKO-UKRAJINSKI FORUM Postoje li neovisni mediji?

Govorit će se i o inicijativi Istočnog partnerstva, koja je 2019. proslavila desetu obljetnicu. Panelisti, iskusni diplomati i stručnjaci, pokušat će odgovoriti na pitanja o budućnosti Istočnog partnerstva na panelu “Istočno partnerstvo: nove ideje za novu stvarnost”.

EUROPSKO-UKRAJINSKI FORUM Obilježava se deseta obljetnica Istočnog partnerstva

Uz to očekuje se i predstavljanje zaključaka izvješća “Trendovi istočnog partnerstva 2030. godine” časopisa Visegrad Insight. Izvješće, koje se bavi glavnim trendovima koji oblikuju politiku Europske unije s istočnim susjedima, predstavit će Wojciech Przybylski, glavni urednik časopisa.

Komentari