Europskim zastupnicima predloženo skidanje imuniteta katalonskim zastupnicima. Španjolska ih tereti za poticanje na ustanak i neposluh

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta (JURI) preporučit će zastupnicima da u ožujku glasaju za skidanje imuniteta katalonskim liderima, uključujući bivšeg premijera Carlesa Puigdemonta, koje španjolsko pravosuđe optužuje zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.

JURI je u utorak iza zatvorenih vrata to odlučio nakon glasanja u kojem je 15 zastupnika glasalo za oduzimanje imuniteta, 8 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano, rekao je Hini glasnogovornik optuženih katalonskih parlamentaraca.

Puigdemont i član njegove vlade za zdravstvo Antoni Comín otišli su u Belgiju nakon referenduma provedenog u listopadu 2017. koji je bio zabranio ustavni sud. Clara Ponsatí zadužena za obrazovanje otišla je u Škotsku. Obje zemlje odbile su ih izručiti Španjolskoj gdje su optuženi za poticanje na ustanak i neposluh.

Oni koji su ostali u Kataloniji osuđeni na zatvorske kazne 

Devetero drugih katalonskih dužnosnika koji su ostali u Kataloniji osuđeni su na sudu u Madridu na zatvorske kazne, među njima bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras koji je dobio 13 godina zatvora.



Puigdemont i Comín su na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. postali zastupnici a njima se ovaj mjesec pridružila Ponsatí, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Španjolski vrhovni sud je zatražio od Europskog parlamenta oduzimanje zastupničkog imuniteta za svo troje. Imunitet omogućuje zastupnicima nesmetano obavljanje posla bez mogućnosti progona i uhićenja u zemljama EU-a, uključujući Španjolsku. Nacionalna pravosuđa međutim mogu zatražiti ukidanje imuniteta kako bi im se sudilo.

Troje Katalonaca u siječnju je ispitao, a u utorak o njima glasao JURI čiji je član hrvatski nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić. Kolakušić je u utorak bio nedostupan Hini za komentar.

‘Protiv njih se vodi politički postupak’

Prijedlog o skidanju imuniteta JURI će poslati u parlament gdje će početkom ožujka glasati svih 705 zastupnika, uključujući 12 iz Hrvatske.

Puigdemont i dvoje zastupnika su se pribojavali da će JURI biti pristran i predložiti skidanje njihovog imuniteta jer njime predsjeda Adrían Vázquez, član španjolske stranke Građani (Ciudadanos) koja se žestoko protivi nastojanju odcjepljenja Katalonije, rekao je glasnogovornik katalonskih parlamentaraca.

Tvrdi i kako je bugarski konzervativac Angel Dzhambazki, zadužen za izvješće o troje zastupnika, blizak španjolskoj desnoj stranci Vox koja poziva na uhićenje organizatora referenduma koji se nalaze u inozemstvu.

“Protiv njih se vodi politički postupak. Cilj je oduzeti im zastupnički imunitet kako ne bi mogli provoditi politiku i kako bi ih se poslalo u zatvor”, rekao je glasnogovornik troje katalonskih zastupnika. “Optužba za ustanak je anomalija unutar EU-a. To nije normalno, to je zločin iz 19. stoljeća”, dodao je.

Vázquez je u razgovoru za španjolske internetske novine Público rekao kako je “neutralnost zagarantirana od početka postupka”. “U Europskom parlamentu se pravila poštuju, ona su jednaka za sve”, izjavio je.

Član španjolske Narodne stranke desnog centra Esteban González Pons, koji je član JURI-a, još ranije je rekao kako će ta stranka glasati za skidanje imuniteta.

Organizirali referendum o samostalnosti Katalonije

Katalonski zastupnici, ostanu li u ožujku bez imuniteta, neće automatski biti proglašeni krivima niti izručeni Španjolskoj. Španjolski Vrhovni sud će u tom slučaju zatražiti od pravosuđa Belgije njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Madridu gdje je podignuta optužnica protiv njih.

U prošlom sazivu Europskog parlamenta, od 2015. do 2019. godine, bilo je 55 zahtjeva za skidanjem imuniteta europskim zastupnicima zbog raznih razloga, podatak je novina Público. U samo pet slučajeva zastupnici su zadržali imunitet. U četiri slučaja je izglasano da imaju pravo na mišljenje u sklopu funkcije koju obnašaju dok je u petom slučaju zahtjev bio okvalificiran kao namjerni pokušaj nanošenja političke štete zastupniku.

Bivša katalonska vlada organizirala je 1. listopada 2017. referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, premda ga je zabranio španjolski Ustavni sud. Nakon toga je španjolsko državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv organizatora.

Komentari