EUROPSKI PARLAMENT: Turska se stalno udaljava od europskih vrijednosti

Pixabay

Turska se stalno udaljava od europskih vrijednosti zbog čega se Europski parlament protivi nastavku pristupnih pregovora s tom zemljom, poručili su europarlamentarci rezolucijom usvojenom u utorak.

Europski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog stalnog jaza između Turske i EU-a u pogledu vrijednosti i standarda te zbog kontinuiranog nedostatka političke volje za provođenje potrebnih reformi kako bi se prije svega riješio ozbiljan problem u pogledu vladavine prava i temeljnih prava koji i dalje negativno utječe na proces pristupanja, navodi se u rezoluciji usvojenoj s 448 glasova za, 67 protiv i 107 suzdržanih.

– Tijekom protekle dvije godine Turska stalno nazaduje u pogledu obveza povezanih s procesom pristupanja, dodaje se. Stoga Europski parlament smatra da bez jasnog i znatnog napretka u tom području ne može predvidjeti nastavak pristupnih pregovora s Turskom, koji su od 2018. zapravo u mirovanju.

Eurozastupnici izrazili su zabrinutost zbog represije turskih vlasti nad političkim protivnicima i oporbenim strankama, posebno nad HDP-om za koji većinom glasaju etnički Kurdi.Europski parlament s velikom zabrinutošću primjećuje da su turske vlasti izričito i kontinuirano napadale i kriminalizirale HDP, izabrane HDP-ove gradonačelnike i njegove stranačke organizacije, uključujući organizacije mladih, što je dovelo do toga da se trenutačno više od 4 000 članova HDP-a nalazi u zatvoru, navodi se u rezoluciji.

Autor izvješća španjolski socijaldemokrat Nacho Sanchez Amor poručio je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici kako je u Turskoj tendencija da se stanje sve više pogoršava.

Povjerenik za proširenje Komisije Olivér Várhelyi je pak ustvrdio u ponedjeljak da turske vlasti ne poštuju vladavinu prava, demokraciju i ženska prava. Ipak, naglasio je kako je Turska i dalje važan partner za Europsku uniju u mnogobrojnim područjima.

U tom se kontekstu u rezoluciji Europskog parlamenta ističe da je Turska primila najveći broj izbjeglica na svijetu, njih gotovo četiri milijuna, kao i da je Ankara vanjskopolitički partner od strateške važnosti koji je nedvosmisleno podržao ukrajinski teritorijalni integritet i njenu obranu.

Po pitanju vanjskopolitičkih odnosa EU-a i Turske u protekloj godini je, smatra Europski parlament, došlo do blagog poboljšanja. Primjerice, u istočnom Sredozemlju došlo je do smanjenja napetosti, ali “temeljna pitanja ostaju neriješena” pa tako Turska i dalje ulazi u ciparski isključivi gospodarski pojas i u grčki zračni prostor.

Potpredsjednica odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko (HDZ/EPP), koja je izvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći IPA III, naglašava da se financijska pomoć EU-a Turskoj temelji na poštivanju temeljnih prava.

– Europska pomoć može biti obustavljena u slučaju degradacije demokracije, ljudskih prava ili vladavine prava. Stoga pozivam Tursku da pokaže vjerodostojnu predanost procesu reformi kako bi potaknula bližu suradnju s EU-om i da radi na pojačanom diplomatskom angažmanu kako bi poboljšala svoje odnose na Mediteranu, kazala je Zovko, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Komentari