Europski parlament prihvatio Rezoluciju o jedinstvenom punjaču mobilnih telefona

Pixabay

Europski parlament izglasao je rezoluciju koja bi trebala označiti kraj desetogodišnje borbe za prava potrošača. Naime, izglasana je Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu. Rezoluciju je potpisalo dvadesetak zastupnika iz svih važnijih grupacija, a među njima je i Tomislav Sokol kao jedini od hrvatskih članova nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, piše portal Zimo.

Procjenjuje se da na tržištima država članica EU-a postoji više od 500 milijuna pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja koje je, prije nego što je Europska komisija započela s dobrovoljnim procesom ujednačavanja, punilo tridesetak vrsta različitih punjača. Samo na račun toga u Europi se godišnje generiralo više od 51.000 tona elektroničkog otpada. Budući da se s godinama povećava broj, ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, jedinstveni punjač važan je korak i prema ostvarivanju ambicioznih ciljeva zelene ekonomije i kružnog gospodarstva.

Proizvođači su se dugo opirali uspostavi jedinstvenog punjača, ali riječ je o logičnom koraku i vrijeme je da ih prisilimo na to. To je za njih maleni korak koji će smanjiti velike frustracije, ali i troškove potrošača. Još važnije, jedinstveni punjač smanjit će nepotrebno zagađenje okoliša, rekao je Tomislav Sokol. Istaknuo je i da je elektroničkog otpada svakim danom sve više i da EU mora što hitnije krenuti u odlučniju regulatornu borbu za rješavanjem tog problema.

Tijekom posljednjih nekoliko godina većina je proizvođača dobrovoljno prihvatila ideju o jedinstvenom punjaču i u svoje uređaje ugradila USB-C utore koji su omogućili da se mobilni uređaji pune bilo kojim punjačem s takvim priključkom. No još uvijek postoje neki proizvođači (prije svega američki Apple) koji ne odustaju od vlastitih punjača, čime potrošače dovode u nepovoljan položaj.



Rezolucija također ističe potencijalne koristi od upotrebe tehnologije bežičnog punjenja i poziva na njihovu interoperabilnost s različitom mobilnom radijskom opremom. Upravo se na takvu opremu ljudi oslanjanju u svakodnevnim situacijama, a provođenje ovih mjera osiguralo bi lakše punjenje uređaja u hitnim situacijama, prilikom putovanja, plaćanja, kao i lakši pristup drugim neophodnim uslugama.

Treba istaknuti da ova Rezolucija još ne znači da će svi proizvođači morati uvesti iste punjače. Kako bi se to dogodilo, Europska komisija mora donijeti Direktivu u kojoj bi definirala točne norme koje proizvođači moraju zadovoljiti, ali i eventualne kazne za one koji se ogluše na tu Direktivu.

Uzimajući to u obzir, proizvođači koji su i dosad ignorirali pozive iz EU-a imaju još nešto vremena da se odluče na korak u pravom smjeru, piše Zimo.

Komentari