Europski parlament osnovao posebni odbor za borbu protiv raka

Europski parlament/ilustracija Foto: EP

U Europskom parlamentu je osnovan posebni parlamentarni odbor koji će kao jedan od ciljeva imati osvještavanje građana o važnosti prevencije raka i pravovremenih liječničkih pregleda, kao i izjednačavanje zdravstvenih standarda zemalja Europske unije, priopćio je ured europarlamentarca Tomislava Sokola.

Posebni odbor Europskog parlamenta je osnovan prošlog tjedna zajedničkom inicijativom predsjednika EPP grupacije Manfreda Webera, potpredsjednice Europskog parlamenta Ewe Kopacz, koordinatora Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Petera Liesea te pojedinih zastupnika EPP-a, poput hrvatskog Tomislava Sokola koji se u svom radu zalaže za veću europsku ulogu u osnaživanju nacionalnih zdravstvenih sustava, napominje se u priopćenju.

Svake godine rak ubije više od 9 milijuna ljudi. Ne postoji država u Europi koja nije pogođena ovom bolešću, stoga su zastupnici u Europskom parlamentu složni kako je došlo vrijeme za zajedničku borbu protiv te (pre)često smrtonosne pošasti.

U izjavi koju je dao povodom službene odluke o osnivanju Posebnog odbora, Manfred Weber je istaknuo je ovo prvi korak u zajedničkoj borbi protiv bolesti koja može pogoditi doslovno svakoga od nas. “Ako usmjerimo zajednička istraživanja, resurse i iskustvo koje postoji u zemljama članica, Europska unija ima šanse pobijediti rak. Stručnjaci nam kažu da je to moguće i vrijeme je da zgrabimo priliku. Uspjeli smo se izboriti za Posebni odbor u Europskom parlamentu koji će diktirati tempo buduće borbe”, rekao je Weber.



Prema riječima jedne od osnivačica odbora Ewe Kopacz, inzistirat će se na izradi dugoročne strategije, a naglasak će biti stavljen i na ranu prevenciju koja je ključ uspješnosti liječenja raka.”Zajedno možemo stvoriti europski plan za borbu protiv raka, europsku strategiju za onkološku prevenciju i europsku strategiju ranog otkrivanja. S ovim odborom želimo dati novi zamah i budućim onkološkim istraživanjima”, istaknula je potpredsjednica Europskog parlamenta Kopacz.

Osnivanje Posebnog odbora podržao je i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji od početka svog rada u Europskom parlamentu inzistira na zdravstvenim pitanjima te izjednačavanju zdravstvenih standarda u zemljama članicama, napominje ured zastupnika Sokola.

“EU se mora baviti pitanjima koja su bitna građanima te rješavati probleme koje oni svakodnevno osjete. Nema bitnije stvari od zdravlja. Rak nas jednako pogađa, ne bira prema nacionalnosti ili porijeklu, ali šanse za izlječenje nisu jednake u svakoj zemlji članici. Vrijeme je da se te razlike smanje i da preuzmemo inicijativu u njegovom liječenju. Oboljelima moramo ponuditi novu nadu, a onima koji će to, nažalost, tek postati moramo otvoriti mogućnost ranog otkrivanja i uspješnog liječenja”, rekao je Sokol.

Osnivanjem ovog posebnog parlamentarnog odbora EPP grupacija već u prvih pola godine mandata ispunjava ključno predizborno obećanje te borbu protiv raka stavljaju na visoko mjesto prioriteta novog saziva Europske komisije i Parlamenta, ističe se u priopćenju ureda HDZ-ovog europarlamentarca.

Komentari