EUROPSKI LIDERI HVALE SPORAZUM Evo koliko su milijardi eura dobile Španjolska, Slovenija i Grčka

Twitter

Španjolska će iz europskog paketa za obnovu gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa primiti 140 milijardi eura, s nešto više od polovice – 72,7 milijardi – bespovratne pomoći, a ostatak u zajmovima, izjavio je u utorak premijer Pedro Sanchez.

“Važan je to sporazum za Europu i za Španjolsku. Europa je postavila temelj za odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, a da nije izgubila iz vida budućnost”, rekao je Sanchez novinarima nakon noćašnjih pregovora koji su sveukupno trajali gotovo pet dana.

Španjolska će ta dobivena sredstva iskoristiti za ulaganja u digitalnu preobrazbu gospodarstva, tranziciju prema zelenoj energetici i za obrazovanje, pojasnio je premijer.

Španjolska i Italija, dvije najpogođenije zemlje pandemijom koronavirusa, biti će glavni korisnici europskog fonda za obnovu.



Grčka sporazum nazvala “nacionalnim uspjehom”

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nazvao je u utorak dogovor o fondu EU za oporavak gospodarstava od pandemije koronavirusa “nacionalnim uspjehom” koji će osigurati da Grčka dobije oko 72 milijarde eura koje će joj omogućiti da prebrodi posljedice pandemije.

Micotakis je istaknuo kako dogovor daje svim članicama važno financijsko sredstvo.

“Danas smo uspjeli postići vrlo ambiciozan odgovor, odgovor koji korenspondira šoku koji je pandemija predstavljala za naša gospodarstva”, kazao je grčki premijer.

On je najavio kako će sredstva u Grčkoj biti vrlo pažljivo i planski distribuirana.

“Nemamo namjeru bezbrižno dijeliti novac ili uludo trošiti značajan europski kapital koji nam je sada na raspolaganju”, kazao je Micotakis ističući da će novac biti investiran tako da bude na korist svim Grcima.

Dogovor o oporavku – “rađanje nove Europe”

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire ocijenio je u utorak u izjavi za francuski radio da europski dogovor o masivnom financijskom planu pomoći predstavlja “rođenje nove Europe”.

Po njegovim riječima, rezultat tog dogovora biti će Europa s većom solidarnošću između članica, politike koje će biti ekološki usmjerene te jači francusko-njemački odnos kao njezina jezgra.

Le Maire je također istaknuo kako je “po prvi put u povijesti Europa prihvatila da zajednički uđe u dug”.

Janša također zadovoljan: veći manevarski prostor za ‘male’

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je kako je vrlo zadovoljan rezultatom dogovora o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak EU-a.

Slovenija će u 7 godina dobiti ukupno 10,5 milijarde eura, od čega 6,6 milijardi nepovratnih sredstava i ostaje neto primateljica, naveo je u izjavi za medije.

“Odlazimo zadovoljni jer smo ostvarili najbolji rezultat u odnosu na sve dosadašnje pregovore”, kazao je slovenski premijer.

Dodao da se Slovenija u konačnici maratonskih pregovora u Bruxellesu uspjela izboriti za svoju zapadnu regiju, onu koja je zadnjih godina zbog veće razvijenosti dobivala sve manje kohezijskih sredstava, da dobije dodatnih 350 milijuna eura u odnosu na prvotni prijedlog.

Dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak EU-a predstavlja “svijetli trenutak” Europske unije, ulijeva više optimizma pred jesen i smanjuje neizvjesnost koju potiče mogući razvoj epidemiološke situacije, ocijenio je slovenski premijer za medije nakon summita.

Komentari