Europski čelnici u manjim skupinama nastavljaju pregovore o proračunu i oporavku

Screenshot

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odredio je do 20 sati stanku na samitu europskih čelnika koji će u međuvremenu u manjim skupinama nastaviti pregovore o višegodišnjem proračunu i planu za oporavak od epidemije koronavirusa, objavio je u petak Michelov glasnogovornik.

“Nakon dva kruga iscrpnih rasprava o različitim pitanjima u vezi s višegodišnjim finanijskim okvirom i fondom za oporavak, predsjednik Europskog vijeća prekinuo je sastanak do večere u 20 sati” objavio je Barend Leyts na Twitteru.

“On će u međuvremenu organizirati konzultacije u manjim formatima”, dodao je.

Od početka sastanka oko 10 sati svi čelnici javjali su se za riječ najmanje dva puta.Iznijeli su svoja poznata stajališta, koja su i dalje međusobno vrlo udaljena i sada slijede pokušaji njihova približavanja.

Uobičajen je postupak u slučajevima kada pregovori zapnu da se krene s bilateralnim i multilateralnim sastancima kako bi se tako pokušale “ispeglati” razlike

Čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti proračun za razdoblje od 2021. ddo 2027. i plan za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

Na stolu je Michelov prijedlog koji je predložio proračun od 1074 milijarde eura i instrument “EU-a sljedeće generacije” od 750 milijardi, od čega bi 500 mlijardi išlo kao bespovratna pomoć, a 250 kao povoljni zajmovi.

Prijedlog da se oporavak financira zaduživanjem na financijskim tržištima prihvatljiv je svim članicama. No, razlike postoje u pogledu visine proračuna i plana za oporavak, omjera bespovratne pomoći i zajmova, uvjeta za korištenje sredstava, alokacijskih kriterija, rabata i novih izvora proračunskih prihoda.

Komentari