Europske zemlje uzvraćaju udarac? Njemačka, Poljska i Švedska u koordiniranoj odmazdi protjerale su tri ruska diplomata

Njemačka, Poljska i Švedska protjerale su tri ruska diplomata u ponedjeljak u koordiniranoj odmazdi protiv Rusije, a Moskva je taj potez nazvala “neopravdanim i neprijateljskim”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo i objavilo da je protjerivanje ruskih diplomata bilo neopravdano i neprijateljsko, objavila je novinska agencija Interfax.

Europski šef diplomacije bio u posjetu Moskvi

Europska komisija stala je u ponedjeljak u obranu šefa europske diplomacije Josepa Borrella zbog posjeta Rusiji prošli tjedan kada je Kremlj protjerao troje europskih diplomata.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da se protjerivanje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske dogodilo dan prije Borrellova putovanja.


Pokrenuta kampanja za Borellovom ostavkom

Borrell je na blogu u nedjelju navečer objavio da su ignorirane njegove molbe da Rusija zaustavi protjerivanje, a bivši estonski šef obrane i aktualni eurozastupnik Riho Terras pokrenuo je kampanju koja poziva na Borrellovu ostavku.

No Europska komisija objavila je da ne žali što je Borrell išao u prvi posjet Rusiji kao koordinator vanjske politike EU-a jer je Rusija bila na putu prema konfrontaciji koju je Borrell nastojao izbjeći.

“Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško”, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Komentari