Europske policije provele zajedničku akciju protiv govora mržnje. Racija je provedena u 7 zemalja, ispitano 96 osumnjičenika

Twitter

Europska policija provela je koordinirane racije u sedam zemalja u utorak u pokušaju suzbijanja govora mržnje i poticanja na nasilje na internetu, objavili su Europol i njemački tužitelji.

Policija je u Njemačkoj pretresla 83 stana i drugih prostora te zaplijenila mobitele i računala. Tužitelji navode da je ispitano 96 osumnjičenika zbog govora mržnje na internetu.

Jedan je optužen za antisemitske komentare dok je drugi uvredljivo pisao o političarki, priopćili su tužitelji iz njemačke regije Palatinat.

Racije su dio godišnjih akcija koje su pokrenuli njemački tužitelji, a ove godine su se akciji prvi put priključile Italija, Francuska, Grčka, Norveška, Velika Britanija i Češka pod koordinacijom Europola.



Racije u utorak usmjerene su na objave na internetu koje promoviraju rasizam i ksenofobiju, rekao je glasnogovornik Europola.

Njemačka ima neke od najstrožih zakona na svijetu za klevetu, poticanje ili činjenje zločina, prijetnje nasiljem te zatvorske kazne za poricanje holokausta i poticanje mržnje nad manjinama.

Prema njemačkom zakonu, koji je na snazi od 2018., očit kriminalni sadržaj na društvenim mrežama mora se obrisati u roku 24 sata od zaprimanja upozorenja. U protivnom se plaćaju velike novčane kazne.

Taj zakon pomno se pratio jer globalno raste zabrinutost zbog jačanja govora mržnje online, ali zakon ima ograničen utjecaj i nije uspio suzbiti govor mržnje na internetu u Njemačkoj.

Komentari