Europska unija ugovorila je cijenu za Pfizerovo cjepivo od 15,5 eura po dozi

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Europska unija pristala je platiti 15,5 eura (18,90 dolara) po dozi cjepiva protiv covida-19 koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, pokazuje interni dokument EU-a.

Reuters je dobio uvid u dokument koji nosi datum od 18. studenoga i bio je u internoj cirkulaciji nakon što je EU objavio da ugovor o nabavi s Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom.

Cijena je povjerljiva i utanačena je pregovorima za ukupno 300 milijuna doza. SAD je za prvu pošiljku od 100 milijuna doza ugovorio cijenu od 19,50 dolara po dozi.

Krajem prošlog tjedna belgijska državna tajnica za proračun objavila je na Twitteru tablicu sa cijenama koje će Belgija platiti farmaceutskim tvrtkama za cjepiva protiv covida 19. Objava je razljutila Pfizer koji je podsjetio na klauzulu o povjerljivosti podataka.



Belgijska dužnosnica naknadno je izbrisala objavu, prema kojoj bi doza Pfizerova cjepiva trebala stajati Belgiju 12 eura. Mnogi su iz te objave zaključili da je upravo to cijena koju je EU ugovorio s Pfizerom.

I cjepiva drugih proizvođača prikazana su u tablici sa cijenama nižim od onih koje su objavili izvori u EU.

“Uvijek imate ukupnu i cijenu po isporuci”, objašnjava u izjavi za Reuters dužnosnik EU-a upućen u razgovore s Pfizerom, odgovarajući na pitanje Reutersa da pojasni razliku.

Glasnogovornik belgijske dužnosnice nije u ponedjeljak želio odgovoriti na zahtjev Reutersa da komentira razlike o cijeni, pozivajući se na klauzulu o povjerljivosti i ukazujući na prošlotjedni istup De Bleeker u belgijskom parlamentu.

Dužnosnica je u tom izvješću u parlamentu izjavila da cijena nije potpuna.

Prema avansnim ugovorima o nabavi cjepiva protiv covida 19 EU ugovara uplatu pologa kompanijama kako bi osigurao opskrbu prije no što je cjepivo odobreno. Nakon odobrenja vlade plaćaju ostatak iznosa za kupnju rezerviranih doza.

EU još nije objavio iznos pologa dogovorenog s Pfizerom. U listopadu objavio je da je platio oko milijardu eura AstraZeneci Sanofiju i Johnson & Johnsonu i namijenio dodatnih 1,45 milijardi eura za cjepiva Pfizer-BioNTecha, Moderne i CureVaca.

Otada je Bruxelles sklopio ugovore o nabavi cjepiva protiv covida 19 sa ukupno šest kompanija a pregovara i s Novavaxom, napominje Reuters.

Europski regulator za lijekove trebao bi objaviti odluku o odobrenju Pfizerova cjepiva tokom dana.

Komentari