Europska unija: Trumpova odluka o protupješačkim minama ‘potpuno neprihvatljiva’

department of defense

Europska unija je u utorak “potpuno neprihvatljivom” ocijenila odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o ukidanju ograničenja za uporabu protupješačkih mina, donesenu prošlog tjedna.

U izjavi, rijetkoj EU-ovoj formalnoj kritici Washingtona, Unija napominje da je zabrana takvih mina “sačuvala živote tisuća ljudi u proteklih 20 godina… Njihova uporaba bilo gdje, bilo kada i s bilo koje strane ostaje potpuno neprihvatljiva Europskoj uniji”.

Trump je prošlog petka ukinuo ograničenja određena američkoj vojsci 2014. vezana uz uporabu protupješačkih mina, pogubnih za civilno stanovništvo.

“Nova politika će omogućiti vojnom zapovjedništvu da u izvanrednim okolnostima koristi napredne protupješačke mine posebno izvedene da smanje ranjavanje civila i partnerskih snaga”, obrazložila je odluku Bijela kuća.



Trump je na taj način poništio odluku svog prethodnika Baracka Obame o djelomičnom pridruživanju sporazumu o zabrani protupješačkih mina, koji su ratificirale 164 zemlje svijeta.

On zabranjuje upotrebu, skladištenje, proizvodnju i prijenos protupješačkih mina koje se ukapaju u zemlju i eksplodiraju kada se na njih stane.

Sjedinjene Države nisu potpisale tu konvenciju, ali od 1991. su ih koristile samo 2002. u Afganistanu.

Obama je zabranio korištenje protupješačkih mina, osim na korejskom poluotoku, gdje si američka vojska zadržava pravo da ih postavi.

Komentari