Europska unija planira nametnuti financijske kazne Orbanu koje bi Mađarsku mogle koštati milijarde eura?

Foto: Guliver Image

Mađarska se suočava sa posljedicama loših odnosa s Briselom koji bi Budimpeštu mogli koštati milijarde eura, o čemu će odlučiti Europska komisija.

Čini se kako će Europska unija nametnuti financijske kazne vladi Viktora Orbana, zbog kršenja principa vladavine prava. Ovaj potez bi Mađarsku mogao koštati milijarde eura iz EU fondova, osakaćujući njenu ionako posrnulu ekonomiju.

Odluka Europske komisije očekuje se u nedelju.

Sukob između Mađarske, jedne od najvećih korisnica sredstava iz EU fondova, i Brisela u stalnom je porastu otkako je Orbanova vladajuća stranka Fidesz došla na vlast 2010. godine.



Desničarska i nacionalistička politička stranka optužena je za degradaciju demokratskih institucija zemlje, ograničavanje medijskih sloboda i kršenje manjinskih prava, nešto što mađarski predsjednik poriče.

Europski parlament je u petak objavio izvještaj u kojem je Mađarsku nazvao “izbornom autokracijom”, što je Orban nazvao “šalom” .

“Smiješno mi je”, rekao je Orban tijekom posjete Beogradu.

“Ovo je treći ili četvrti put da su u Europskom parlamentu usvojili rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska. U početku smo mislili da je to značajno. Ali sada to doživljavamo kao šalu”, dodao je.

Tenzije između Budimpešte i Brisela, koje su pogoršane Orbanovom kritikom politike EU prema ratu u Ukrajini, mogle bi doći do vrhunca ovog vikenda ako Komisija najavi smanjenje sredstava za Mađarsku.

Mađarska privreda trenutno doživljava najveću inflaciju u skoro 25 godina, dok je njena valuta nedavno dostigla rekordno niske vrijednosti u odnosu na euro i dolar.

“Kada je Fides došao na vlast, sve više sam uviđao da se širom zemlje počinje razvijati veoma ozbiljna organizacija, čiji je glavni zadatak bio da ukrade što je moguće više novca Europske unije”, rekao je Akos Hadhazy, bivši član Fidesz.

Hadhazy je napustio stranku 2013. godine nakon što je postao svjestan onoga što je opisao kao nekontroliranu korupciju i mito u hodnicima vlasti.

Činilo se da EU jača svoj stav prema Orbanu, nakon neuspjeha prethodnih disciplinskih mjera da Mađarska svoju politiku uskladi s vrijednostima bloka, smatra Peter Kreko, direktor istraživačkog centra Political Capital sa sjedištem u Budimpešti.

“Institucije EU uče polako, ali uče”, rekao je on.

“Sve više ljudi u Komisiji i Europskoj uniji zna za pregovaračku taktiku obmane Mađarske, kao i za prirodu mađarskog političkog režima”, dodao je.

Nejasno je koliko bi novca Mađarska mogla izgubiti ako se financiranje smanji. Europska unija planirala je da Mađarskoj osigura 22 milijarde eura do 2027. godine, što čini oko 70% sredstava za neke programe, kako je navedeno u internom srpanjskom dokumentu komesara za budžet Johanesa Hana.

Kreko je, međutim, sumnjao kako će Orbanova vlada promijeniti svoju politiku.

“Rekao bih da je motor Orbanovog režima nepotistička korupcija”, rekao je on.

“Tako da mislim da možemo biti prilično skeptični u pogledu toga koliko vlada zaista želi da se suprotstavi korupciji, što je dio prirode režima”, dodao je.

Komentari