Europska unija izvozi milijune doza cjepiva iako nema dovoljno niti za cijepljenje vlastitih građana

Ilustracija Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Iako se u međunarodnim krugovima Europska unija kritizira kao protekcionistička što se tiče cjepiva, a nakon što je Italija blokirala jednu pošiljku cjepiva Australiji, te kritike su se dodatno pooštrile, no koliko su te kritike opravdane piše The New York Times.

Prema podacima do kojih je došao The New York Times ispostavlja se kako je EU zapravo velik izvoznik cjepiva. Europska unija izvezla je 34 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 zadnjih tjedana u desetke zemalja iako joj i samoj nedostaje cjepiva, pa u cijepljenju svojih građana zaostaje za SAD-om, Velikom Britanijom i Izraelom.

U Europskoj uniji do sada je cijepljeno samo 6,5 posto građana EU-a, dok je Izrael na gotovo 58 posto, barem onih koji su primili prvu dozu cjepiva. U Britaniji 33 posto građana je cijepljeno, dok je u SAD-u cijepljeno 18 posto građana.

Treba li javnosti otkriti razmjere europskog izvoza cjepiva vruća je tema u kuloarima Europske komisije, koja je zadužena za nabavu cjepiva i pretrpjela je najveći politički udarac zbog sporog napredovanja cijepljenja.



Iako je Eu na začelju po procjepljivanju svojih građana, te je među zadnjima prošle godine sklopila ugovor s farmaceutskim kompanijama za nabavku cjepiva, ipak je osigurala široku lepezu cjepiva svojim građanima i to po povoljnim uvjetima za svoje zemlje članice, što one same ne bi mogle napraviti.

Zakazala isporuka

No problem s cjepivima se pojavio potkraj prošle godine i to kod isporuke ugovorenog cjepiva, pa je tako Pfizer smanjio svoje isporuke cjepiva zbog povećanja proizvodnih kapaciteta u Belgiji. Nakon njega AstraZeneca iz Velike Britanije također je objavila kako će od ugovorenih 80 milijuna doza, isporučiti tek 31 dozu cjepiva.

Moderna je također imala problema s isporukom cjepiva, a mnoge države članice imaju i logističkih problema u raspodjeli cjepiva i organizaciji cijepljenja.

The New York Times navodi kako je od 34 milijuna doza cjepiva proizvedenih u EU-u koja su izvezena od 1. veljače do 9. ožujka, više od devet milijuna izvezeno je u Britaniju, dok je u Kanadi završilo gotovo četiri milijuna doza, a nakon Kanade dolazi Meksiko gdje je završilo nešto više od 3 milijuna doza. Od početka veljače EU je također isporučila gotovo milijun doza cjepiva i Sjedinjenim Američkim Državama.

Većina stručnjaka smatra kako je takva politika EU zapravo dobra, jer s obzirom na to kako uvozi većinu sirovina za proizvodnju cjepiva, ograničavanje izvoza bi značilo trgovinski rat cjepivom koji se EU ne može priuštiti.

 

Komentari