Europska povjerenica kritizira poljsku vladu zbog ‘klevetničke kampanje’ protiv sudaca

wiki

Poljski suci trebaju zaštitu protiv “klevetničke kampanje” koju protiv njih provodi vlada, rekla je u utorak tijekom posjeta Poljskoj potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

“Željela bih učiniti više kako bih zaštitila suce od kampanje koja se vodi protiv njih, s obzirom na to da to nije okruženje u kojemu suci mogu raditi svoj zahtjevni posao”, rekla je Jourova, prenosi novinska agencija PAP.

Europska unija posjeduje “instrumente koji bi mogli pomoći sucima država članica da rade u dostojanstvenim uvjetima”, rekla je.

Pravosudnu zajednicu uvelike su kritizirali dužnosnici poljske vlade i mediji pod nadzorom države.



Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) često prikazuje poljsko pravosuđe kao neučinkovitu, koruptivnu i samoslužeću relikviju komunističke države koncentriranu na održavanje vlastite privilegirane pozicije.

PiS inzistira da je dubinska reforma pravosuđa u zemlji nužna. Međutim, opozicijski političari kažu da reforme koje predlaže ta stranka ne upiru prstom u prave probleme u sustavu, nego predstavljaju pokušaj njegove kontrole.

Jourova se u utorak sastaje sa iskusnim poljskim političarima i pravosudnim dužnosnicima kako bi razgovarali o sudskim reformama zemlje i vladavini prava.

Povjerenica će se sastati s predsjednicima obaju domova u parlamentu, ministrom pravosuđa, pravobraniteljem za ljudska prava, kao i šefovima Vrhovnog i Ustavnog suda.

Nastavak trenutnih sudskih sudskih reformi mogao bi imati financijske posljedice za Poljsku, upozorio je Tomasz Grodzki, član gornjeg doma parlamenta.

“Sve je više signala da će EU fondovi biti raspoređeni članicama EU pod uvjetom vladavine prava” rekao je Grodzki nakon što se sastao s Jourovom.

“Povjerenica vidi veliki rizik, iako će odluke po pitanju financiranja još uvijek zahtijevati puno vremena”, rekao je.

Sporne su pravosudne reforme koje je 2015. godine predstavio PiS. Reforme su posvađale poljsku vladu s Bruxellesom.

Nedavno je Poljska usvojila kontroverzni zakon kojemu je svrha proširenje disciplinarnih odgovornosti sudaca, a Europska komisija pozvala je prošli tjedan Sud EU-a da suspendira dijelove tog zakona.

Komentari