Europska komisija predložila je da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura za otklanjanje posljedice potresa u Zagrebu

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Europska komisija je u petak predložila da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za otklanjanje posljedica razornog potresa, koji je u ožujku pogodio Zagreb.

Prva tranša od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma. Prijedlog Komisije trebaju još odobriti Vijeće i Europski parlament i sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja – Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

“Zahvaljujući Fondu solidarnosti EU-a, države članice i građani mogu dobiti potporu koja im je uistinu potrebna, uslijed prirodne katastrofe ili zdravstvene krize. Danas još jednom dokazujemo što znači solidarnost EU-a koja čini srž europskog projekta”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.



Komentari