Europska komisija o odluci njemačkog suda: Europsko pravo nadređeno je nacionalnom pravu

Flickr

Europsko pravo nadređeno je nacionalnom pravu, istaknula je u utorak Europska komisija u prvoj reakciji na odluku njemačkog Ustavnog suda, koji je od Europske središnje banke (ESB) zatražio objašnjenje programa masovnog otkupa državnih obveznice.

“Sada ćemo pozorno proučiti odluku njemačkog Ustavnog suda. Bez obzira na analizu detalja, mi potvrđujemo nadređenost prava i činjenicu da su presude Suda EU-a obvezujuće za sve nacionalne sudove. Europska komisija je uvijek poštovala neovisnost ESB-a u provedbi njezine monetarne politike”, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu u utorak ujutro je objavio odluku u kojoj je ustvrdio da ESB mora dokazati da je njegova odluka iz 2015. o programu masovnog otkupa državnih obveznica zemalja eurozone bila razmjerna situaciji.

U suprotnom, njemačka središnja banka, Bundesbank, mogla bi biti isključena iz toga programa. Drugim riječima, najviši njemački sud mogao bi program otkupa državnih obveznica proglasiti nezakonitim prema njemačkom zakonodavstvu, ako ne dobije uvjerljivo objašnjenje od ESB-a.



Sud nije proglasio program neustavnim niti je naredio da Bundesbanka prestane sudjelovati u tom programu, nego je dao rok ESB-u od tri mjeseca da dostavi uvjerljivo obrazloženje.

Njemački Ustavni sud je objavio da se ova odluka ne odnosi na hitni program otkupa 750 milijardi državnih obveznica kao odgovor na koronakrizu, koji je ESB donio u ožujku.

Odluka se odnosi na program masovnog otkup državnih obveznica, obveznica državnih agencija, lokalnih jedinica i međunarodnih organizacija na sekundarnom tržištu.

Program je pokrenut 2015. i trajao je do 2018. Taj je program omogućio otkup državnih obveznica u iznosu od oko dvije tisuće milijardi eura. Riječ je o programu kvantitativnog popuštanja, koji je uvelike smanjio kamate, odnosno troškove zaduživanja.

Komentari