Europska komisija i parlament složni: Situacija sve gora. Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava

Europarlamentarci i povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi zaključili su na plenarnoj sjednici u utorak da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava te da se stoga udaljava od Europske unije.

Europsko-turski odnosi “dosegli su najnižu točku prošle godine”, istaknuo Várhelyi u raspravi o izvješću o napretku Turske.

“Vanjskopolitičko djelovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om”, napomenuo je povjerenik Europske komisije.

Varhely je, međutim, napomenuo i da je “posljednjih mjeseci” Ankara “deeskalirala” situaciju u vanjskopolitičkoj sferi. Primjerice, povukla je istraživačke brodove iz energentima bogatog Istočnog Mediterana, koji je predmet spora Ankare s Atenom i Nikozijom.



“Deeskalaciju u vanjskoj politici nisu pratile unutarnje reforme”, nastavio je Várhelyi, pojasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

Težak odnos

U tom je kontekstu spomenuo i napade vlasti na političke stranke i neovisne medije i neprimjenjivanje presudi Europskog suda za ljudska prava.

“Turska bi trebala bolje definirati kakav odnos želi s EU-om i sukladno tome se ponašati”, poručio je Várhelyi

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor (S&D) istaknuo je kako Europska unija ima “težak odnos s Turskom”

“Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman prihvatiti kritiku”, kazao je.

“Moramo učiniti sve kako bi restrukturirali naše odnose na učinkovit način jer naši sugovornici u Turskoj često ne rade ono što bi trebali raditi”, dodao je.

Portugalski ministra vanjskih poslova Augusto Santos Silva je, u ime Vijeća, također istaknuo da je “sve gora situacija u Turskoj što se tiče vladavine prava i fundamentalnih prava”.

Erdoganov put čini suradnju teškom

Međutim, istaknuo je kako Europska unija ne smije “zatvoriti vrata Turskoj” te da postoje zajednički izazovi EU-a i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja itd.

Rumunjski zastupnik Gheorghe-Vlad Nistor je, u ime kluba pučana (EPP), istaknuo da se turske vlasti “ne pridržavaju principa ljudskih prava ni vladavine prava” te da se “ne ponašaju korektno prema susjedima”, dok je socijaldemokrat Pedro Marquest (S&D) kazao da “trenutni Erdoganov put čini suradnju teškom”.

Zastupnica liberalnog kluba Obnovimo Europu Hilde Vautmans poručila je da Erdoganova Turska “nema mjesto u Europi”, dok je Harald Vilimsky iz krajnje desnog kluba Identitet i demokracija (ID) postavio pitanje smislenosti razgovora s Erdoganom.

“Izvješće bi se trebalo zvati o nazadovanju, a ne o napretku”, napomenuo je Vilimsky.

Sergey Lagodinsky iz Zelenih je, kao i drugi zastupnici, kritizirao turske vlasti, ali je dodao kako njegov klub zastupnika “ne slavi rastuću razliku” između EU-a i Turske.

“To ostavljamo desnici”, kazao je.

Giorgos Georgiu iz krajnje lijevog kluba GUE/NGL je kritizirao “retrogradne odluke” predsjednika Erdogana, a nešto blaži prema Turskoj bio je Witold Jan Waszczykowski, koji je govorio u ime kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

“Mi s razlogom kritiziramo tursku unutarnju i vanjsku politiku s razlogom”, kazao je poljski zastupnik, dodavši da je Europskoj uniji ipak “potrebna turska pomoć na južnom krilu” zbog ilegalnih migracija te da se Turska “nalazi u teškoj geopolitičkoj situaciji”.

Komentari