Europska komisija donijela odluku bez presedana protiv Mađarske, oglasila se Hrvatska

Foto: Twitter

Hrvatska podržava sve mehanizme za zaštitu vladavine prava, pa tako i novi, kojim se korištenje europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava, i voljela bi da se Bruxelles i Budimpešta dogovore, rekla je hrvatska državna tajnica za europske poslove.

“Hrvatska podržava sve mehanizme za zaštitu vladavine prava, između ostaloga i ovaj o uvjetovanosti”, rekla je Andreja Metelko Zgombić u Bruxellesu, gdje je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove.

Europska komisija uputila je prijedlog Vijeću EU zamrzavanje 65 posto ili 7.5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava.

Ta odluka bez presedana donesena je prije tri dana u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava.



No iako je odluka nezapamćena i djeluje strogo, EU je Mađarskoj odmah ponudila izlaz iz ove situacije, i to i prije nego što blokada EU novca Mađarskoj stupi u snagu. Naime, Budimpešta sankcije može izbjeći ako u sljedeća dva mjeseca otkloni razloge zbog kojih je došlo do takvog prijedloga.

“Bilo nam je drago čuti da su Komisija i Mađarska dogovorile određenu dinamiku za rješavanje ovoga pitanja, koja bi mogla trajati najviše dva mjeseca, te da postoji prostor za dogovor. Mi bismo najradije voljeli vidjeti da takvi preventivni mehanizmi djeluju i postižu svrhu”, rekla je Metelko Zgombić.

I među drugim državama članicama nema previše apetita za ulazak u ozbiljan sukob s jednom od članica u trenutku kada je važno sačuvati jedinstvo dok Rusija vodi agresivni rat protiv Ukrajine.

Čini se da je, unatoč nominalno oštroj odluci, takva poruka stigla i u Budimpeštu. Jedan pro-Orbanov medij objavio je, naime, ovakvu poruku: “Naša domovina je dobila bitku”.

Istovremeno Mađarska, suočena s teškom ekonomskom krizom, nastoji izbjeći zamrzavanje prijeko potrebnog europskog novca te je najavila da će u predstojećem razdoblju provesti reforme koje se traže i otkloniti razloge za zabrinutost Komisije i drugih država članica.

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga u nedjelju je pak ustvrdila je u nedjelju da se Mađarska kreće u dobrom smjeru. “Radimo na tome da mađarski narod dobije novac koji zaslužuje”, navela je.

Što se prijedloga u EU da se u nekim pitanjima iz vanjske i sigurnosne politike odustane od jednoglasnosti i da se odluke donose kvalificiranom većinom i hrvatskog stajališta o tome, državna tajnica Metelko Zgombić rekla je da itekako vidi vrijednost i snagu jednoglasnosti.

“Mi smo istaknuli važnost jednoglasnosti u temama koje su bitne državama članicama i među onim smo državama članicama koje su rekle da vide vrijednost i snagu jednoglasnosti. Otvoreni smo za raspravu u budućnosti o nekim drugim mehanizmima u kojima bi se za određena konkretna područja možda pronašao interes svih da se prijeđe na jedan drugi način odlučivanja”, rekla je Metelko Zgombić.

Njemačka državna tajnica za europske poslove Anna Luerhmann pozvala je prije početka današnjeg sastanka da se što više odluka donosi kvalificiranom većinom umjesto konsenzusom.

“Moramo doći do toga da više odluka donosimo kvalificiranom većinom, to jest da se što manje koristi pravo veta”, rekla je Luerhmann.

S jedne strane, među državama članicama često se osjeća frustriranost kada jedna ili više zemalja blokiraju neke važne odluke, poput sankcija Rusiji, a s druge strane, jednoglasnost se smatra, pogotovo među manjim članicama, najboljom zaštitom za njihove nacionalne interese i za otklanjanje opasnosti da budu preglasane u temama koje su im od velike važnosti.

 

Komentari