Europska komisija donijela je krizni plan za slučaj propadanja pregovora s Britanijom

Ursula von der Leyen Foto: Screenshot

Europska komisija (EK) objavila je u četvrtak krizni plan koji bi omogućio nužni zračni i cestovni promet u slučaju da s Velikom Britanijom do kraja godine ne dogovori sporazum o budućim trgovinskim odnosima.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen suglasili su se na večeri u srijedu u Bruxellesu da bi sporazum trebalo dogovoriti do kraja vikenda.

“Pregovori još uvijek traju. Međutim, s obzirom na to da je kraj prijelaznog razdoblja vrlo blizu, ne postoji jamstvo da, ako i kada se sporazum postigne, on može stupiti na snagu na vrijeme”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Dodala je da se EK mora pripremiti za sve moguće slučajeve, uključujući i razlaz bez dogovora o budućim odnosima nakon isteka prijelaznog razdoblja 1. siječnja 2021.



Krizne mjere sastoje se o četiri uredbe. Jedna se odnosi na osnovu povezanost u zračnom prometu, druga na sigurnost u zračnom prometu, a treća na osnovnu povezanost u cestovnom prometu.

Te uredbe bi vrijedile pod uvjetom da i Velika Britanija sa svoje strane poduzme iste mjere. Predložene uredbe vrijedile bi šest mjeseci.

Četvrta uredba odnosi se na stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira za ribare do kraja 2021. ili dok se ne zaključi sporazum o ribarstvu. Po tom prijedlogu ribari s jedne strane imali bi pravo pristupa teritorijalnim vodama druge strane i obratno.

Johnson i Ursula von der Leyen su u srijedu navečer zaključili da su stajališta dviju strana i dalje udaljena u ključnim pitanjima i da će se pregovaračke ekipe ponovno sastati kako bi ih pokušali riješiti do kraja ovoga tjedna.

Velika Britanija pozvala je u četvrtak Europsku uniju da pristane na velike ustupke kako bi se do tog roka otklonio zastoj u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, a do kraja godine na snazi je prijelazno razdoblje u kojem je i dalje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije, što znači da mora poštivati europska pravila.

Ako se do 31. prosinca ne postigne dogovor koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun eura na godinu, ona će se od 1. siječnja odvijati po pravilima WTO-a.

Johnson tvrdi da je brexit prilika da britansko gospodarstvo postane u potpunosti neovisno. EU strahuje da London želi zadržati preferencijalni pristup europskom tržištu, ali i sam određivati svoja pravila.

Unija želi da Britanija poštuje europske standarde na području rada, socijalne politike i zaštite okoliša, kao i pravila o državnim potporama.

Komentari