Europska komisija dala konačno objašnjenje: O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro

Zadnjih dana mogli smo čuti puno priča o izgledu buduće kovanice hrvatskog eura. Posebno je bila glasna srpska strana koja je rekla da se oni ne slažu s tim da Hrvatska na kovanicu stavi poznatog znantvenika Nikolu Teslu.

Glasnogovornica Europske komisije Dana Spinant kaže kako Hrvatska smije staviti Teslu, ali “mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici.”

Podsjetimo, radi se o kovanici, a ne novčanici jer sve kovanice eura imaju jednu zajedničku, europsku stranu, a druga je nacionalna. Kako bi se osiguralo da su kovanice i s njihove nacionalne strane odmah prepoznatljive kao eurokovanice, one moraju imati 12 zvjezdica koje okružuju nacionalni dizajn, uključujući oznaku godine i ime države izdavateljice.

Na redu je Vijeće

Iako Hrvatska, naravno, smije staviti lik Tesle na kovanicu, ona mora voditi računa da zadovolji sve uvjete. Naime, svaka država izdavateljica podnosi nacrte dizajna optjecajnih kovanica Vijeću, Komisiji i ostalim državama članicama čija je valuta euro u načelu najmanje tri mjeseca prije planiranog datuma izdavanja.



Ako u roku od tjedan dana od podnošenja nacrta dizajna Vijeću nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocjena, smatra se da je Vijeće donijelo odluku o odobrenju dizajna, sljedeći dan po isteku sedmodnevnog roka. Pri tome, države članice EU-a koje nisu u eurozoni, nemaju pravo glasa.

U rečenom roku svaka svaka država članica eurozone može obrazloženim mišljenjem upućenim Vijeću i Komisiji uložiti prigovor na nacrt dizajna koji je predložila država članica izdavateljica ako bi nacrt dizajna vjerojatno izazvao nepovoljne reakcije njezinih građana. Komisija također može dati negativnu ocjenu ako nisu ispoštovani svi tehnički uvjeti.

Komentari