Europa prva regija u svijetu s više od 50 milijuna zaraženih od Covida-19, delta soj se nemilosrdno širi

Ilustracija Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa još uvijek traje u svijetu, a prema podacima Reutersa, Europa je postala prva regija u svijetu koja ima više od 50 milijuna zaraženih. Tome dodatno nepogoduje virulentniji delta soj virusa koji se širi i povećava broj novozaraženih na dnevnoj razini. 

Reuters je prikupio podatke kako se u Europi svaki osmi dan bilježi milijun novozaraženih. Od kada je počela pandemija, u toj je regiji evidentirano gotovo 1,3 milijuna smrtnih slučajeva.

Delta varijanta, koja je mnogo zaraznija od originalne inačice koronavirusa, detektirana je u oko 100 zemalja i sada je dominantna u svijetu.

U europskim zemljama vlada strah od nove delta varijante jer bi ona mogla usporiti globalni ekonomski oporavak.



“Ulagači su jako zabrinuti da bi do još jednog zatvaranja moglo doći za mjesec ili dva”, rekao je Russ Mould, investicijski direktor u AJ Bell.

Europa ima 27 posto slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu i 31 posto smrtnih slučajeva.

Toj su regiji trebala 194 dana da dođe od 25 do 50 milijuna zaraženih dok joj je za prvih 25 milijuna trebalo 350 dana.

U svijetu 190 milijuna zaraženih koronavirusom

Promatrajući zemlje vidljivo je kako se od početka pandemije, Rusija i Francuska približavaju broju od šest milijuna zaraženih.

Podsjetimo, Engleska je u ponedjeljak ukinula gotovo sve mjere ali tzv. Dan slobode pokvaren je sve većim brojem zaraženih i lošim prognozama.

Francuska je imala jedan od najstrožih “lockdowna” u Europi, a sada traži potvrdu o cijepljenju za ulaz na brojna mjesta od početka kolovoza, kao i obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike. To je ovaj vikend izazvalo velike prosvjede u zemlji.

Nizozemska je prošli tjedan objavila da su ponovno na snazi smjernice za rad od kuće, samo nekoliko tjedana nakon što ih je ukinula, kao i neke restrikcije kada se radi o barovima, restoranima i noćnim klubovima.

Grčka traži od posjetitelja restorana i kafića da pokažu potvrdu o cijepljenju da bi mogli ući u unutrašnji prostor.

Inače, u svijetu je registrirano više od 190 milijuna zaraženih koronavirusom i četiri milijuna umrlih.

Komentari