Johnsonovi Konzervativci skupili 26 puta više donacija od Laburističke stranke

screenshot

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona prikupila je 26 puta više političkih donacija od glavne oporbene Laburističke stranke u prvom tjednu službene predizborne kampanje.

Konzervativci su prikupili 5,7 milijuna funti u šest dana od 6. studenoga, a laburisti samo 218.500 funti, uoči izvanrednih izbora 12. prosinca, objavilo je izborno povjerenstvo.

Konzervativci su dobili 87 posto svih donacija političkim strankama u tom vremenskom roku.

Johnsonova sposobnost da privuče tako velike donacije svjedoči o njegovoj popularnosti i jača njegovu stranku koja je već daleko ispred u anketama. Komentirajući te podatke, laburisti su istaknuli da konzervativce financiraju superbogati, bankari i velike korporacije, dok su novac njima donirale stotine tisuća običnih građana.



Kada je riječ o manjim strankama, proeuropski orijentirani liberalni demokrati prikupili su 275.000 funti, a stranka Brexit Nigela Faragea 250.000 funti koliko joj je donirao poslovni čovjek Jeremy Hosking.

Ovi podaci dolaze nakon što su britanski laburisti predstavili radikalni izborni manifest  s kojim izlaze na opće izbore idućeg mjeseca, najavljujući nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni Internet.

Jeremy Corbyn obećao je nacionalizirati željeznicu, poštu, energetski sektor i vodoopskrbu ako laburisti osiguraju većinu u parlamentu na izborima zakazanim 12. prosinca.

Komentari