Angela Merkel sastat će se s Putinom u ponedjeljak u Parizu

Njemačka kancelarka Angela Merkel održat će bilateralni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu u ponedjeljak, prije summita o Ukrajini, kazala je u petak glasnogovornica njemačke vlade.

Merkel se na summitu planira odvojeno sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Domaćin summita o Ukrajini je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

To će biti prvi takav sastanak na toj razini, u tzv. “normandijskom formatu”, u protekle tri godine, a njime se žele ponovno pokrenuti mirovni pregovori.



U međuvremenu između Berlina i Moskve se odvija sve jači diplomatski sukob zbog ubojstva gruzijskog aktivista iza kojega navodno stoji ruska država.

Govoreći na summitu NATO-a u srijedu u Londonu Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubojstva 23. kolovoza 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog podrijetla u gradskom parku.

Savezni tužitelji su preuzeli slučaj što upućuje na prioritet koji mu se pridaje i činjenicu da istražitelji sumnjaju da iza ubojstva stoje državni sudionici.

Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu prognalo dvojicu ruskih diplomata, a Merkel je rekla kako je odluka donesena temeljem uskraćivanja pomoći u razjašnjavanju slučaja.

Merkel je rekla ranije kako ne očekuje da slučaj utječe na summit u Parizu.

Komentari