EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Ilustracija Foto: wiki

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali ‘znatnu prijetnju’ financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a – FATF, akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Prepoznat napredak i poduzete mjere

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.



BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj.

Komentari