EU traži veliku kaznu za AstraZenecu, nisu isporučili dogovorenu količinu cjepiva

Ilustracija Foto: Profimedia

Odvjetnik Europske unije optužio je u srijedu AstraZenecu za kršenje ugovora o nabavi cjepiva protiv covida-19 i zatražio od belgijskog suda da izrekne kompaniji veliku novčanu kaznu.

EU je u travnju tužila englesko-švedsku tvrtku nakon što je proizvođač lijekova objavio da planira isporučiti samo 100 milijuna doza svog cjepiva do kraja lipnja, umjesto 300 milijuna predviđenih ugovorom.

Bruxelles traži da kompanija isporuči najmanje 120 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja. AstraZeneca je isporučila 50 milijuna doza početkom svibnja, tek četvrtinu od 200 milijuna doza cjepiva predviđenih ugovorom do tog datuma.

“AstraZeneca nije čak ni pokušala poštovati ugovor”, rekao je odvjetnik EU-a Rafael Jafferali na prvom ročištu na briselskom sudu.



Rekao je da EU potražuje deset eura po dozi za svaki dan kašnjenja kao odštetu za nepoštivanje ugovora. Prihvati li je sudac, kazna bi se primjenjivala od 1. srpnja.

Jafferali je rekao da EU traži i dodatnu kaznu od najmanje deset milijuna eura za svako pojedinačno kršenje ugovora o kojima sudac potencijalno odluči. Presuda se očekuje u lipnju.

Komentari