EU traži ‘temeljitu i transparentnu’ istragu o zatvaranju bjeloruskih prosvjednika

profimedia

Europska unija u ponedjeljak je pozvala na “temeljitu i transparentnu istragu” o navodnom kršenju prava tisuća zatvorenih prosvjednika u Bjelorusiji, nakon predsjedničkih izbora, čije rezultate oporba ne priznaje.

“Ti mirni prosvjedi imali su jasne zahtjeve: oslobađanje nezakonito zatvorenih ljudi, kažnjavanje odgovornih za policijsku brutalnost i održavanje novih predsjedničkih izbora”, poručio je priopćenjem Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell.

“Brojke pokazuju da stanovništvo Bjelorusije želi promjenu i želi ju sada. EU je uz njih”, dodao je.

“Uz sve više i više šokantnih izvještaja o nehumanim uvjetima i tretmanu u zatvorima, Europska unija očekuje temeljitu i transparentnu istragu o svim navodnim zloupotrebama kako bi krivci odgovarali”, poručio je Borell.



Istaknuo je da će europske vođe, kada održe izvanrednu videokonferenciju o krizi u srijedu, poslati poruku solidarnosti bjeloruskim prosvjednicima te će reći Moskvi da se ne upliće u situaciju.

Visoki europski dužnosnik anonimno je rekao za Reuters da će na sastanku biti upućena poruka Rusiji, čiji je predsjednik Vladimir Putin rekao da je spreman vojno pomoći Lukašenku ako bude potrebno.

“Iz krize se izlazi okončanjem nasilja, deeskalacijom, dijalogom i bez vanjskog uplitanja”, kazao je.

EU misli da ruska vojna intervencija nije za sada vjerojatan scenarij, navode diplomati.

Lukašenko je poručio u ponedjeljak kako je spreman organizirati nove izbore nakon što se referendumom usvoji novi ustav, čime pokušava pacificirati masovne prosvjede koji su do sada najveća prijetnja njegovoj 26-godišnjoj vladavini.

EU je dogovorila da će nametnuti sankcije dužnosnicima odgovornima za izbornu prijevaru i nasilje prema prosvjednicima.

Lukašenko tvrdi da je pobijedio 9. kolovoza na predsjedničkim izborima s 80 posto, dok oporba tvrdi da su izbori namješteni.

Komentari