EU prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva izvan bloka

Ilustracija

Bruxelles je prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza anticovid cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka, objavio je u petak europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZeneca, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se “izvoz (cjepiva) mora odobriti”, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Cilj je “imati točne informacije o proizvodnji virusa i znati kamo ih proizvođači žele slati”, kazao je Dombrovskis, ujedno i potpredsjednik Europske komisije.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.



Propis bi trebao biti objavljen u petak u službenom listu Europske unije da bi u subotu stupio na snagu.

U praksi, članice Unije trebaju obavljati tu kontrolu i odobriti izvoz na bazi “preporuka” koje daje Europska komisija no koje nisu obvezujuće.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica “pada proizvodnje” u jednoj europskoj tvornici.

Bruxelles je podsjetio da ugovor obvezuje tvrtku na proizvodnju u četiri tvornice pa teškoće u proizvodnji u jednoj od njih ne bi smjele utjecati na cjelokupni output. EU stoga sumnja da je proizvođač isporučio doze izvan bloka po nekoj većoj cijeni.

Ugovor predviđa izuzetke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje Zapadnog Balkana.

Mehanizam treba “istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu”, rekla je ministrica zdravstva Stella Kyriakides.

“Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno”, dodala je.

Komentari