EU poziva Britaniju da odluči što želi, vjeruje u dogovor

profimedia

Europska unija pozvala je u srijedu Veliku Britaniju da konačno odluči što želi, poručivši kako vjeruje da je dogovor o budućim odnosima nakon Brexita još uvijek moguć.

I Europska unija i Velika Britanija pozivaju zadnjih dana na kompromis kako bi se izbjegao kaotičan rasplet petogodišnje drame, što bi dodatno pogoršalo gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

“Vremena je jako malo i spremni smo pregovarati dan i noć o svim pitanjima, na osnovi pravnih tekstova”, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Europskom parlamentu.

Michel je kazao da Britanija mora donijeti važnu odluku i da je to njezin slobodan i suveren izbor, ali ona će odrediti kakav će imati pristup europskom tržištu.

‘Želimo dogovor, ali ne pod svaku cijenu’, kazao je.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier kazao je u obraćanju europarlamentarcima da je dogovor s Londonom još uvijek moguć.

“Vremena je malo, jako malo. Moramo zajedno s Britancima pronaći rješenja za najteža pitanja”, kazao je.

“Mislim da je dogovor dostižan, ako budemo, obje strane, spremni raditi konstruktivno i u duhu kompromisa; ako idućih dana postignemo napredak, na osnovi pravnih tekstova kako želimo i, naposljetku, ako budemo spremni u danima koji dolaze riješiti najteža pitanja”, kazao je.

London tvrdi da EU mora „iz temelja” promijeniti svoje stajalište ako želi nastaviti pregovore.

EU smatra da je to pokušaj blefiranja i pruža Londonu ruku pomirbe potvrđujući mu suverenitet i nudeći intenzivne pregovore o svim pitanjima.

London je putem glasnogovornika poručio da „sa zanimanjem” prima na znanje Barnierove riječi koje “na znakovit način govore o pitanjima koja stoje iza aktualnih poteškoća u razgovorima”.

‘Otvorena vrata’

Michel je naglasio da je EU spreman na nagli raskid veza bez novog sporazuma o trgovini kojim bi se izbjegle carine i kvote.

Objasnio je da pregovori zapinju na tri glavna pitanja: ribolovu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju sporova.

“Ne trebamo riječi, trebamo jamstva”, poručio je, govoreći o važnosti pravednog tržišnog natjecanja.

“Naši britanski prijatelji kažu da žele zadržati najviše standarde. Ako je to tako, zašto se ne obvežu na to?”

Michel je zatražio „obvezujuću, neovisnu arbitražu” za brzo rješavanje sporova, ističući da britanski prijedlog zakona o unutarnjem tržištu, koji bi prekršio odredbe ugovora o razdruživanju koji je već ratificiran, samo jača odlučnost Europe da osigura strogi nadzor provedbe sporazuma o trgovini.

Europska komisija poručila je da London mora poštivati ugovor o razdruživanju neovisno o pregovorima o trgovini.

Michel je kazao da bi gubitak pristupa britanskim vodama nanio veliku štetu europskim ribarima te da ga EU želi zadržati, jednako kao što London želi zadržati pristup europskom tržištu.

“Ali Ujedinjeno Kraljevstvo želi pristup jedinstvenom tržištu a da istodobno može odstupati od naših standarda i propisa kada im to odgovara. Ne možete imati oboje”, kazao je.

“Ujedinjeno Kraljevstvo mora donijeti važnu odluku o svojoj budućnosti. Nije riječ o pregovaračkoj taktici, nego o tome kakav model društva i gospodarstva žele u budućnosti”, kazao je.

“To je njihov slobodan i suveren izbor i mi ćemo ga poštivati, ali njihov suvereni odgovor odredit će kakav će pristup imati našem tržištu”, kazao je.

“Želimo dogovor koji će biti pravedan, uravnotežen, ali spremni smo i za slučaj da ga ne bude”, zaključio je.

Brexit je stupio na snagu 31. siječnja, a do kraja godine traje prijelazno razdoblje u kojem vrijede postojeća pravila.

EU je spreman pregovarati do sredine studenoga, a eventualni sporazum do isteka roka mora još ratificirati i Europski parlament.

“Naša vrata ostaju otvorena i ostat će otvorena do posljednjeg dana”, poručio je Barnier. “Ali za dogovor je potrebno dvoje”.

Ako dogovor ne bude postignut do kraja godine, trgovina će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

 

Komentari