EU pomaže: Paket pomoći vrijedan 960 milijuna eura za šest istočnoeuropskih zemalja u borbi protiv koronavirusa

Jure Miskovic / CROPIX

Europska unija pripremila je paket pomoći od 960 milijuna eura za šest istočnoeuropskih zemalja u borbi protiv Covida-19 i za ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica krize, objavilo je u srijedu hrvatsko predsjedništvo EU-a.

Europski ministri vanjskih poslova su na videokonferenciji razgovarali o situaciji u Ukrajini i politici Istočnog partnerstva koja uz Ukrajinu okuplja Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju i Moldaviju.

EU je sa svojih šest susjeda prošle godine obilježio 10. godišnjicu te inicijative i pomoći će im u borbi s pandemijom i njezinim posljedicama, istaknuo je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

“Dogovoreno je da će se zbog aktualnih okolnosti pažnja u sljedećem razdoblju posvetiti i zdravstvenoj dimenziji. Europska komisija je upravo u tu svrhu pripremila paket pomoći vrijedan 960 milijuna eura”, dodao je.

Ministri su razgovarali i o sukobu u Libiji i dogovorili se da je toj zemlji “ključno osigurati humanitarnu pomoć te djelovati, koliko je god moguće, na smanjivanju migracijskog pritiska i sprečavanju novog vala pandemije u Europi”, rekao je ministar.

Komentari