EU odgađa trgovinske pregovore s Australijom

Ilustracija: Pixabay

Da su razgovori odgođeni, potvrdio je i australski ministar trgovine, a rezultat je to prekia 40 milijardi dolara vrijednog posla.

Australski ministar trgovine Dan Tehan izjavio je u petak da su razgovori s Europskom unijom o trgovinskom sporazumu odgođeni, nakon eskalacije spora oko australske odluke o otkazu ugovora vrijednog 40 milijardi dolara s Francuskom.

Australija je prošlog mjeseca otkazala ugovor s Francuskom o izgradnji flote konvencionalnih podmornica i umjesto toga će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom nakon što je sklopila trilateralno sigurnosno partnerstvo s tim dvjema državama.

Otkazivanje je naljutilo Francusku koja je optužila Australiju i Sjedinjene Države da su joj zabili nož u leđa. Pariz je opozvao svoje veleposlanike iz Canberre i Washingtona.



U znak solidarnosti s Francuskom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen postavila je pitanje bi li blok bi mogao postići trgovinski sporazum s Australijom.

Tehan je u petak odbio komentirati ulogu koju je sporazum o podmornicama imao u odgađanju pregovora, ali je potvrdio da je 12. krug pregovora dogovoren za 12. listopada odgođen za mjesec dana.

“Sljedeći tjedan sastat ću se sa svojim kolegom iz EU -om Valdisom Dombrovskisom kako bismo razgovarali o 12. krugu pregovora, koji će se sada održati u studenom, a ne u listopadu”, rekao je Tehan u izjavi za Reuters.

Komentari