EU namjerava uvesti carine na američki uvoz vrijedan 4 milijardi dolara

Pixabay

EU namjerava idućega tjedna nametnuti carine na 4 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a kao odmazdu zbog američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeing, najavili su EU diplomati.

Vlade većine EU članica poduprle su nametanje takvih carina, a odluku o tome donijet će EU vijeće ministara trgovine u ponedjeljak i time napraviti još jedan zaokret u transatlantskoj sagi koja traje već 16 godina, za vrijeme kojih su se na vlasti izmijenila četiri američka predsjednika.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden sve je bliže pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, no republikanac Donald Trump ostat će na predsjedničkoj dužnosti do 20. siječnja te ima na raspolaganju dovoljno vremena za uzvratno podizanje američkih carina na europsku robu, koje je već uveo zbog subvencija europskih vlada zrakoplovnom konzorciju Airbus.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer upozorio je u listopadu da bi bilo kakve EU carine izazvale američki odgovor, a Trump je zaprijetio da će “udariti još jače”.



Bruxelles, pak, gleda na uvođenje carina, koje je prošloga mjeseca odobrila Svjetska trgovinska organizacija, kao važnu polugu u pregovorima za završetak nesuglasja koje je započelo još 2004. godine.

“Očekivao bih uvođenje carina idući utorak ili srijedu”, izjavio je jedan EU diplomat.

Carine će zahvatiti američke zrakoplove i dijelove, voće, orašaste plodove i ostale poljoprivredne proizvode, sok od naranče, neka alkoholna pića i drugu robu u širokom rasponu od građevinske opreme do stolova za kasino, najavljuju diplomati.

U listopadu je WTO odobrio Bruxellesu uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih američkih subvencija Boeingu.

U odvojenom sporu, prošle godine ta je međunarodna organizacija zbog europskih subvencija Airbusu odobrila SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara. U međuvremenu, Washington je uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Washington smatra da nema zakonske osnove za EU carine jer su subvencije Boeingu obustavljene. Europski dužnosnici, pak, smatraju da samo WTO može odlučivati o tome je li udovoljeno presudi te da je zeleno svjetsko za uvođenje carina i dalje na snazi.

Obje strane optužuju onu drugu da nije postupila po pravorijeku WTO-a te se čini da su odlučne maksimalizirati svoje pozicije prije vjerojatnih pregovora.

Ako pobjedi Biden, očekuje se da će brzo raditi na popravljanju odnosa s Bruxellesom po mnogim pitanjima, a razgovore o subvencijama zrakoplovnim industrijama u SAD-u i EU mogao bi iskoristiti kao gestu dobre volje dok pokušava izgraditi ujedinjeni front protiv Kine.

Komentari