EU daje zapadnom Balkanu 38 milijuna eura za medicinsku opremu

Europska komsija je u ponedjeljak odlučila dodijeliti zemljama zapadnog Balkana 38 milijuna eura pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje kako bi im olakšala suočavanje s pandemijom koronavirusa.

Za Albaniju i Sjevernu Makedoniju namijenjeno je po 4 milijuna eura, za Bosnu i Hercegovinu, 7 milijuna, Crnu Goru tri milijuna, Kosovo, pet milijuna i Srbiju 15 milijuna eura.

Ta su sredstva namijenjena za nabavu respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, zaštitnih naočala i zaštitnih kombinezona.

Šest zemalja jugoistoka Europe moći će također sudjelovati i u programu zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme, koji je organizirala Komisija.



Komisija je također odlučila preusmjeriti već alociranih 374 milijuna eura iz fonda pretpristupne pomoći za ekonomski oporavak tih zemalja.

Ta sredstva bit će preusmjerena za pomoć privatnom sektoru, za socijalnu zaštitu, posebice za ranjive skupine stanovnoštva te za jačanje zdravstvenog sektora.

“Europa je suočena s nezapamećenom zdravstvenom krizom, ali i u ovom teškim vremenima mi ćemo uvijek biti tu za naše partnere na zapadnom Balkanu, čije je mjesto u Europskoj uniji”, izjavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

“Pomažemo našim partnerima da pokriju trenutne potrebe u zdravstvenim sustavima, kao i u dugoročnim mjerama za ublažavanje socijalno-ekonomskih posljedica krize s koronavirusom i za potporu malih i srednjih poduzeća”, dodao je.

Komentari