Estonija se ispričala nakon što je desničarski ministar finsku premijerku nazvao ‘prodavačicom’

Flikr

Estonija se u ponedjeljak ispričala Finskoj nakon što je estonski ministar unutarnjih poslova, inače čelnik krajnje desnice, novu finsku premijerku nazvao “prodavačicom” te je doveo u pitanje njenu sposobnost da upravlja zemljom.

Mart Helme (70), estonski ministar unutarnjih poslova i vođa krajnje desne stranke EKRE, u subotu je ismijao najmlađu premijerku na svijetu Sannu Marin (34) i njenu vladu, u kojoj su četiri ministrice mlađe od 35 godina.

“Sada vidimo kako je jedna prodavačica postala premijerka i kako su drugi ulični aktivisti i neobrazovani ljudi također ušli u vladu”, rekao je Helme za radijsku emisiju svoje stranke.

Estonska ga je opozicija zbog toga pozvala da odstupi, dok je estonski predsjednik Kersti Kaljulaid zamolio finskog kolegu Saulija Niinistoa da prenese isprike premijerki i njenoj vladi.



Socijaldemokratkinja Marin, koja je govorila o odrastanju u siromašnoj obitelji, radila je kao blagajnica prije studija i početka političke karijere.

“Izrazito sam ponosna na Finsku. Ovdje se dijete iz siromašne obitelji može obrazovati i postići svoje životne ciljeve. Blagajnica može čak postati i premijerka”, napisala je Marin na Twitteru.

Helme, bivši estonski veleposlanik u Rusiji, na čelu je stranke koja je manjinski partner liberalne Stranke Centar premijera Jurija Ratasa.

EKRE je, nakon izbora u travnju 2019., prvi put na vlasti, nakon što je od Ratasove stranke na izborima više glasova osvojila također liberalna Reformska stranka.

Kaja Kallas, predsjednica Reformske stranke, rekla je u ponedjeljak kako će opozicija organizirati glasanje o nepovjerenju vladi, ako Helme ne odstupi.

Prijašnja glasanja o nepovjerenju nisu uspijevala.

“Ministar unutarnjih poslova uvrijedio je finsku vladu i osobno napao novoimenovanu finsku premijerku”, poručila je priopćenjem.

Komentari