Estonija, Latvija i Litva pozvale Lukašenka da organizira nove izbore, Bjeloruske vlasti dobile potporu Moskve

Twitter

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su autoritarnog šefa Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da organizira nove izbore u zemlji, tjedan dana nakon nasilja koje je izbilo poslije održavanja spornih izbora.

Estonski premijer Juri Ratas, njegov latvijski kolega Krisjanis Karins i litavski premijer Saulius Skvernelis “pozivaju Bjelorusiju da provede slobodne i poštene predsjedničke izbore na transparentan način, uz sudjelovanje međunarodnih promatrača”, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom u subotu.

Trojica premijera pozvala su bjeloruske vlasti da prekinu nasilje nad prosvjednicima i da puste iz pritvora zatočene demonstrante.

U Bjelorusiji već danima traju siloviti prosvjedi koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora održanih prošli vikend.


Poslije izbora, uslijedile su brojne optužbe o prijevarama, koje su aktualnom predsjedniku Lukašenku, na vlasti već četvrt stoljeća, omogućile još jedan mandat.

Policija je brutalno reagirala na okupljanja demonstranata. Tisuće su uhićene u najvećim dosad održanim prosvjedima u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prosvjednici žele da Lukašenko, koji je šesti put zaredom proglašen pobjednikom izbora, odstupi s vlasti.

S obzirom na nasilje u državi EU je u petak dala zeleno svjetlo za uvođenje sankcija Bjelorusiji.

“Vrlo je važno i to da EU pronađe načine i sredstva koji bi omogućili veću potporu bjeloruskom građanskom društvu jer bjeloruski narod zaslužuje otvoreno i slobodno društvo”, istaknuli su u priopćenju šefovi vlada baltičkih država.

Bjeloruski narod ne bi trebao biti kažnjen “zbog postupaka svojeg vodstva”, stoji u njihovu priopćenju.

Kremlj uvjeren u brzo rješenje krize u Bjelorusiji

Kremlj je u subotu izrazio “uvjerenost” u brzo rješenje krize u Bjelorusiji, gdje se predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve, suočava s prosvjedima nakon sporne pobjede na predsjedničkim izborima prošlog vikenda.

“Dvije strane izrazile su uvjerenost u skoro rješenje problema” u Bjelorusiji, objavio je u priopćenju ured ruskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora između predsjednika Vladimira Putina i Vladimira Lukašenka.

Po Kremlju, “najvažnije je da te probleme ne iskoriste rušilačke snage koje žele potkopati suradnju koja je obostrano korisna” a uspostavljana je Savezom Rusije i Bjelorusije.

Razgovor potvrđuje orijentaciju prema “jačanju odnosa u tom savezu koji odgovaraju ključnim interesima bratskih naroda Rusije i Bjelorusije”, dodaje Kremlj.

Bjeloruska agencija Belta objavila je ranije da su dvojica predsjednika razgovarala “o stanju u Bjelorusiji i izvan nje”.

Dodala je da je Lukašenko zatražio da razgovara s Putinom o “prijetnji” kojoj je izložena njegova zemlja ali i “čitava naša regija”.

Pritom je najviše ciljao na opasnost koju prosvjedi u Minsku predstavljaju za Savez Rusije i Bjelorusije.

Bjeloruske vlasti dobile su potporu Moskve koja je osudila pokušaje “stranog uplitanja” s ciljem destabilizacije Bjelorusije, povijesnog ruskog saveznika, unatoč tenzijama između dvije zemlje koje se pojavljuju posljednjih godina.

Bjeloruski šef države nedavno je optužio Moskvu da želi svesti njegovu državu na vazalsku i umiješati se u izbore 9. kolovoza.

Komentari