Erupcija Etne izazvala kišu pepela i lave, stup dima viši od kilometra

Twitter

Najviši europski vulkan Etna na Siciliji žestoko je erumpirao u utorak, izbacujući piroklastični materijal više od sto metara u vis. Erupcija s jakom eksplozivnom aktivnošću iz jugoistočnog kratera i emisijom visokog oblaka pepela i lave širila se prema jugu.

Posljednja erupcija zabilježena je sredinom prosinca prošle godine, a tada su se zvukovi erupcije čuli do Kalabrije.

Snimku erupcije podijelila je meteorologinja N1 televizije Tea Blažević. 

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu 

Marco Viccaro, predsjednik Talijanske udruge vulkanologa, profesor geokemije i vulkanologije na Odjelu za biološke, geološke i ekološke znanosti na Sveučilištu u Cataniji objasnio je za Corriere della sera što se događa s Etnom.

‘Etna je u stalnoj aktivnosti i jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. Novi ciklus erupcije počeo je sredinom 2019. godine, a aktivnost se koncentrira uglavnom na jugoistočni krater’, rekao je.

Viccaro objašnjava kako u zadnja dva mjeseca možemo posvjedočiti snažnijim eruptivnim fenomenima koji su slični onima koji su se događali od 2011. do 2014. godine, prenosi 24sata.

Vulkan je započeo intenzivnu aktivnost jučer u 16.10 sati, a zabilježen je pljusak pepela nad većim dijelom provincije Catania, kao i kamenja veličine oko jednog centimetra. Nedugo nakon početka erupcije, zbog vulkanskog pepela koji pada po tlu, zaustavljen je promet biciklima i motociklima, izvještava Morski.hr.

Vatra koja je sukljala iz vulkanskog grotla vidjela se iz velike udaljenosti. Lava je svojom snagom urušila i dio kratera na jugoistoku vulkanskog stošca.

Vlasti na Siciliji traže proglašenje lokalne katastrofe

Uz Etnu u punoj aktivnosti, lokalni čelnik na Siciliji Anthony Barbagallo apelirao je na sicilijansku regionalnu vladu da poduzme mjere za proglašenje prirodne katastrofe u korist planinskih općina pogođenih pepelom i lapilima – jakom ‘kišom’ vulkanskog materijala, veličine do 10 centimetara pada.

Sa seizmičkog gledišta, prosječna amplituda vulkanskog podrhtavanja u posljednjih nekoliko sati postala je sve viša, prije nego što se dogodila konačna eruptivna eksplozija. Izvor potresa ostaje ograničen ispod jugoistočnog kratera u rasponu dubina između 2.900 i 3.000 metara nadmorske visine.

Pojačano podrhtanje tla popraćeno je i snažnom zvučnom aktivnošću, signalima velike amplitude. Međunarodna zračna luka Catania obustavila je svoje letove zbog opasnosti od vulkanskog pepela. Stup dima i pepela koji sukljaju iz jugoistočnog kratera visok je preko kilometar, i sigurnost letova nije zajamčena.

‘Ovaj je događaj započeo je u utorak nešto prije 17 sati i sada se polako smiruj’, rekao je Stefano Branca, lokalni čelnik u Cataniji. ‘Vjetrovi pušu na jug i potiskuju pepeo i kamenje koje pada. Vidjeli smo i gore’, zaključio je, piše N1.

Komentari