Erdogan želi bolje odnose s Izraelom, ali…

kremlin

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da Turska želi imati bolje odnose s Izraelom, ali je kritizirao izraelsku politiku prema Palestincima kao “neprihvatljivu” i “crvenu liniju” za Ankaru.

Dvije zemlje su unatoč trgovinskim vezama imale napete odnose posljednjih godina. Ankara je više puta osudila izraelsku okupaciju Zapadne obale i postupanje prema Palestincima.

Erdogan je u novinarima u petak u Istanbulu rekao da je Turska imala problema s “visokim dužnosnicima” u Izraelu i da bi odnosi mogli biti “puno drugačiji” da nije bilo tih problema.

“Da nema problema na visokoj razini, naši odnosi bi bili puno drukčiji”, dodao je. “Voljeli bismo naše odnose dovesti do bolje razine.”



“Politika nad Palestincima je naša crvena linija. Nemoguće nam je prihvatiti izraelsku politiku prema Palestincima. Njihovi nemilosrdni postupci tamo su neprihvatljivi”, rekao je turski predsjednik.

Turska i Izrael, bivši saveznici, međusobno su protjerali najviše diplomate 2018. nakon što su izraelske snage ubile desetke Palestinaca na granici Gaze.

Izrael je u kolovozu optužio Tursku za davanje putovnica desecima pripadnika Hamasa u Istanbulu i opisao taj potez “vrlo neprijateljskim korakom” o kojemu će vlada razgovarati s turskim dužnosnicima.

Hamas je 2007. okupirao Gazu od snaga odanih palestinskom čelniku Mahmoudu Abbasu, a skupina je otad triput ratovala s Izraelom. Turska tvrdi da je Hamas legitimni i demokratski izabran politički pokret.

Izrael, koji je ove godine uspostavio odnose sa četiri arapske zemlje, objavio je u srijedu da radi na normalizaciji odnosa s petom arapskom zemljom.

Tunis je u utorak objavio da ne namjerava normalizirati odnose s Izraelom.

Ankara je napala zbližavanje Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom uz posredništvo Sjedinjenih Država. Erdogan je ranije prijetio da će prekinuti diplomatske odnose s UAE i povući svog izaslanika.

Palestinci su kritizirali arapske države zbog normalizacije odnosa s Izraelom i smatraju to izdajničkim činom.

Komentari