Erdogan: Turska ima pravo djelovati ako se ne ukloni militante s granice sa Sirijom

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da Turska ima legitimno pravo ponovno djelovati ako granica sa Sirijom ne bude očišćena od militanata.

“Ne bude li granica očišćena od terorista, kao što nam je obećano, imamo legitimno pravo ponovno se pokrenuti”, rekao je Erdogan u obraćanju zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AK) u parlamentu.

U ofenzivi prije godinu dana Turska je uz potporu sirijskih pobunjenika zauzela granični teritorij u dužini od 120 kilometara na sjeverozapadu Sirije od kurdske milicije YPG, koju Ankara smatra terorističkom skupinom.

Taj su upad zapadni saveznici Ankare osudili jer je YPG bila glavna komponenta Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Države i koje su SAD-u pomogle da porazi Islamsku državu.



Erdogan je također izrazio zabrinutost zbog situacije u regiji Idlibu na sjeverozapadu Sirije, koja je bila poprište žestokih borbi između sirijskih vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Turska, sve dok Ankara i Moskva u ožujku nisu postigle dogovor o prekidu vatre.

U ponedjeljak su sirijski i ruski zrakoplovi napali su logor na sjeverozapadu Sirije kojim upravljaju pobunjenici što ih podržava Turska i ubili najmanje 35 ljudi i ranili desetke, rekli su promatrači i pobunjenički izvor.

“Napad Rusije na snage Sirijske nacionalne vojske (koje podržava Turska) u regiji Idlibu pokazuje da ne postoji želja za trajnim mirom u regiji”, rekao je Erdogan.

Komentari