Erdogan se nada da će pregovori između Turske i Grčke označiti novo doba u odnosima

kremlin

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da očekuje kako će nastavak pregovora između Turske i Grčke o pomorskim sporovima najaviti novo doba u odnosima između dviju zemalja, te je pozvao Atenu da ne izaziva napetost u regiji.

Članice NATO-a, Ankara i Atena, dogovorile su se da će 25. siječnja nastaviti raspravu o spornim pitanjima vezanima za prava na Mediteran koja su ih prošle godine umalo dovela do sukoba.

Turska je razljutila Grčku i Europsku uniju kada je poslala brod za seizmička ispitivanja na sporno mediteransko područje. Plovilo je bilo vraćeno, međutim, dvije članice NATO-a još se uvijek nisu složile oko pitanja kontinentalnog pojasa i prava na resurse.

Novi pregovori održat će se u Istanbulu krajem ovog mjeseca.



“Moramo spriječiti da Mediteran postane zona natjecanja te ga pretvoriti u područje koje će služiti našim dugoročnim interesima”, rekao je Erdogan veleposlanicima EU-a u Ankari.

“Pozivamo Grčku da se suzdrži od akcija koje će uzrokovati napetosti. Vjerujem da će novi pregovori s početkom 25. siječnja označiti novo doba”, izjavio je.

Ankara i Atena su u razdoblju od 2002. do 2016. godine održale 60 krugova pregovora, no nastavak istih zaostao je zbog skandala s istraživačkim brodom i neslaganja oko tema rasprave.

Europska unija je prošle godine zbog spora zaprijetila Ankari potencijalnim sankcijama, ali sve su mjere odgođene za ožujak. Turska posljednjih tjedana izražava želju za boljim odnosima s blokom.

Erdogan je između ostalog najavio da će krajem siječnja u Turskoj ugostiti predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, dodajući da je predložio da će im pokazati stambene jedinice izgrađene u regiji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Priopćio je da je EU ponudila izgradnju dijela kuća tijekom sukoba između Turske i Rusije na sirijskom području prošle godine, ali da obećanje nije održano.

Komentari