Erdogan rekao da će povećati vojnu podršku Tripoliju bude li potrebe

Kremlj

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio je u nedjelju, dan nakon što je turski parlament ratificirao sporazum o vojnoj suradnji s Libijom da će Turska u svim oblicima povećati vojnu podršku Tripoliju bude li to potrebno.

“Razmotrit ćemo sve opcije vojne pomoći, na kopnu, moru i u zraku u slučaju potrebe”, rekao je turski čelnik u govoru iz pokrajine Kocaeli, na sjeverozapadu zemlje.

Erdogan je to izjavio dan nakon što je turski parlament ratificirao sporazum o vojnoj i sigurnosnoj suradnji zaključen prošlog mjeseca između Ankare i libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaje UN.

GNA, koja ima sjedište u Tripoliju, bori se protiv generala Khalife Haftara, kojeg podržavaju Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlje s kojima je Turska u napetim odnosima.



Turska je zbog vojnog i pomorskog sporazuma potpisanog s Libijom izložena međunarodnim kritikama.

Grčka je osudila sporazum o granicama na moru koji je Turska potpisala s Libijom. Taj sporazum zaključen 27. studenoga krši međunarodno pravo, zanemaruje grčke otoke u tom morskom području, među kojima Kretu, objavila je Atena.

Erdogan, koji je ranije najavio da bi Turska i Libija bi mogle voditi zajednička istraživanja u moru kod Cipra, u području bogatom nalazištima plina, u nedjelju je rekao da “neće uzmaknuti ni koraka” u vezi sporazuma sklopljenih s Tripolijem.

Komentari