Erdogan o Bidenovu priznanju armenskog genocida: Pogledajte se u ogledalo

Erdogan

“Američki predsjednik Joe Biden dao je neutemeljene, nepravedne i nerealne izjave kada je u subotu priznao armenski genocid “, izjavio je Recep Tayip Erdogan u ponedjeljak novinarima nakon sastanka vlade u Ankari. 

Turski predsjednik upozorio je da Bidenovo priznanje armenskog genocida ima “razarajući učinak” na tursko-američke odnose i to priznanje je ocijenio “neutemeljenim”.

Biden je u priopćenju napisao da “Amerikanci odaju počast svim Armencima koji su stradali u genocidu prije 106 godina”.

Erdogan je ocijenio da te izjave imaju razorni učinak na odnose dviju zemalja”.



Biden je prvi američki predsjednik koji je “genocidom” nazvao smrt milijun i pol Armenaca koje je pobilo Osmansko Carstvo 1915. godine, i time je izazvao bijes Turske.

Turska osporava armenski genocid

Dvadeset zemalja i brojni povjesničari priznaju armenski genocid, koji Turska odlučno osporava.

Armenci drže da su postrojbe Osmanskog Carstva tijekom Prvog svjetskog rata sustavno ubile milijun i pol njihovih državljana i svake godine 24. travnja komemoriraju genocid.

Turska priznaje masakre ali odlučno odbacuje izrazi genocid i spominje građanski rat u Anadoliji i veliku glad što je zajedno bilo uzrok smrti između 300.000 do 500.000 Armenca i isto toliko Turaka.

“Ako govorite o genocidu, morate pogledati u zrcalo. Ne trebam spominjati Indijance, to već znamo. Kad je sve to poznato, ne možete optuživati turski narod za genocid”, poručio je Erdogan američkom kolegi.

“Optužbe za genocid su tako osjetljive da se ne smiju koristiti u političke svrhe”, zaključio je turski predsjednik.

Komentari