Erdogan: Nalazište prirodnog plina koje je Turska otkrila u Crnome moru veće je nego što se mislilo

kremlin

Glavno nalazište prirodnog plina koje je Turska otkrila prošlog ljeta u Crnome moru veće je nego što se isprva mislilo, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U kolovozu je Ankara objavila da je otkrila najveće nalazište prirodnog plina u svojoj povijesti, procijenivši vrijednost pronađene količine “plavog zlata” na 320 milijarda kubičnih metara.

“Ondje je dodatnih 85 milijarda kubičnih metara, tako da rezerve prirodnog plina sada iznose ukupno 405 milijarda kubičnih metara”, rekao je Erdogan na brodu za bušenje plina Fatih (Osvajač) koji plovi Crnim morem. Potvrdio je da će opskrba turskih domova tim plinom započeti 2023. godine.

Njegova najava je uslijedila u trenutku kad se Turska pojačano trudi da se plasira kao regionalni energetski autoritet te da smanji ovisnost zemlje o uvozu prirodnog plina, što negativno utječe na njezino krhko gospodarstvo.



Turska godišnje potroši između 45 i 50 milijardi kubičnih metara prirodnog plina, a gotovo ga u cijelosti uvozi, najviše iz Rusije. Po podacima regulatornog tijela za tržište energije (EPDK) to ukupno iznosi oko 11 milijarda eura.

Paralelno s istraživanjima u Crnome moru, Ankara je pojačala i inicijative u istočnom Sredozemlju, gdje je otkriće golemih rezervi prirodnog plina posljednjih godina potaknulo apetite svih priobalnih država.

Osjećajući se isključenom iz te podjele, Turska provodi jednostrana istraživanja, potičući gnjev susjedne Grčke koja je optužuje za kršenje njezinih pomorskih granica.

Turska je ovaj tjedan ponovno vratila svoj brod za istraživanja u vode istočnog Sredozemlja koje Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, što je potaknulo velike napetosti, kao i gnjev Europe i Sjedinjenih Država.

U subotu je Erdogan ponovio kako je Turska “odlučna braniti svoje interese” na Sredozemlju, istodobno ističući da ne želi “kršiti prava drugih”.

Komentari