EPIDEMIJA U EUROPI Španjolska proglasila izvanredno stanje, zatvaraju se granice, Bugarska uvela stroge zatvorske kazne za sve koji se ogluše na mjere

Poljska i Danska su u petak objavile da zatvaraju svoje granice strancima zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Poljska će zabraniti ulazak u zemlju strancima, a također će u nedjelju stupiti na snagu suspenzija međunarodnog zračnog i željezničkog prometa.

Danska se također odlučila na drastičnu mjeru zabrane ulaska stranaca u zemlju koja stupa na snagu u subotu kako bi, prema riječima premijerke Mette Frederiksen, zaustavila pandemiju koronavirusa.

“Svim turistima i strancima koji ne mogu dokazati da imaju važan razlog za posjet Danskoj neće biti dozvoljen ulazak u zemlju”, kazala je premijerka.



Granične kontrole do sredine travnja

Granične kontrole će se nastaviti sve do 13. travnja, a u osiguranju granice pomagati će i vojska, pojasnila je premijerka.

Granice će biti otvorene samo za prijevoz hrane, lijekova i industrijskih roba.

Danska je o svojoj najnovijoj mjeri izvijestila susjedne zemlje – Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Ranije su svoje granice s Italijom zatvorile Austrija i Slovenija, a Srbija je uvela zabranu ulazaka iz Italije.

Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španjolskom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na talijanskoj granici.

Češka je također danas objavila da će od ponedjeljka zabraniti ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države. Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći.

Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna.

Španjolska pozvala stanovnike da ne putuju u inozemstvo, očekuju se nove mjere

Španjolska je u petak pozvala svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo, a ta zemlja u kojoj je uvedeno izvanredno stanje u subotu će uvesti nove mjere koje bi mogle uključivati i ograničenje kretanja stanovnika.

Španolska je proglasila izvanredno stanje nakon što su 4.374 osobe oboljele od koronavirusa, čime veći broj oboljelih u Europi ima samo Italija.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je pak u petak svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo. “Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s koronavirusom u Španjolskoj, savjetuje se španjolskim putnicima da promijene svoje planove o putovanju“.

Španjolski premijer Pedro Sánchez proglasio je izvanredno stanje pa će u subotu uvesti nove mjere u borbi protiv širenja koronavirusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

“Sutra ćemo donijeti nove mjere kako bi se mobilizirali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, gospodarski, financijski i drugi resursi bit će koordinirani. Izvanredno stanje trajat će petnaest dana“, rekao je Sánchez na izvanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

U Španjolskoj su umrle 123 osobe od ukupno 4.374 oboljele

„Nije isključeno da će Španjolska idući tjedan imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teški tjedni. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svijet“, rekao je Sánchez.

Od subote će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, kazališta i stadioni. U drugim dijelovima zemlje također su pooštrene mjere.

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu doma. Na ulicama je manje ljudi, a u petak je u Madridu broj putnika podzemnom željeznicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španjolske, među ostalima i Hrvatska u kojoj dobivaju rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Tragedija u Italiji

Sve dramatičnije informacije dolaze iz susjedne Italije u kojoj je u zadnjih 24 sata od koronavirusa preminulo 250 ljudi.

KOLAPS U ITALIJI U jednom danu od koronavirusa preminulo čak 250 ljudi

Do pet godina zatvora za kršenje mjera protiv korone

Bugarska je u petak postrožila zakon i uvela kaznu do pet godina zatvora, uz popratne novčane kazne, za kršenje zdravstvenih mjera uvedenih za obuzdavanje koronavirusa.

Bugarska je uvela izvanredno stanje i donijela niz drastičnih mjera za sprečavanje zaraze, uključujući zatvaranje svih trgovina koje nisu neophodne, barova, restorana, škola, kulturnih ustanova te ograničavanje okupljanja.

Novoizglasani zakon predviđa zatvorsku kaznu od tri godine i novčane kazne od 500 do 5000 eura za kršenje spomenutih ograničenja.

Ukoliko nepoštivanje vladinih mjera rezultira smrću, prekršitelje očekuje petogodišnja kazna zatvora i novčana kazna od 5000 do 25.000 eura.

Svaka zaražena osoba ili osoba koja je bila u kontaktu s osobom kod koje je potvrđen Covid-19, a koja odbije izolaciju, kaznit će se s 2500 eura.

Sofija je također zatvorila granice za osobe koje nemaju stalno boravište u zemlji tijekom razdoblja izvanrednog stanja.

U zemlji od sedam milijuna stanovnika zabilježeno je 30 slučajeva zaraze i jedna smrt.

Svjetska zdravstvena organizacija: Europa je postala novi epicentar pandemije Covid-19

Europa je premašila Kinu kao svjetsko žarište koronavirusa, rekao je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije – WHO Tedros Adhan Ghebreyesus.

“Europa je sada postala epicentar pandemije Covid-19”, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi naglasivši da je kontinent prijavio više zaraženih i umrlih nego zajedno ostatak svijeta, osim Kine.

Svjetska zdravstvena organizacija: Europa je postala novi epicentar pandemije Covid-19

Komentari