EMA: Krvni ugrušci trebali bi biti navedeni kao moguće nuspojave

Ilustracija Foto: Profimedia

Europska agencija za lijekove (EMA) izvjestila je danas o zaključku svojih stručnjaka o povezanosti cjepiva protiv koronavirusa AstraZenece i krvnih ugrušaka.

“Naš sigurnosni odbor je potvrdio da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Cjepivo spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida”, rekla je direktorica EMA-e Emer Cooke.

“Zaključili smo da bi stvaranje krvnih ugrušaka trebalo biti navedeno kao moguća nuspojava cjepiva”, rekla je Cooke.

“U slučaju kad milijuni ljudi prime cjepivo, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tijekom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sustav nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani. Bilo koja odluka neke države trebaju uzeti u obzir situaciju s pandemijom u pojedinoj državi”, rekla je Cooke.



Godine nisu faktor rizika

“Zaključak istrage jest da su krvni ugrušci vrlo rijetka nuspojava cjepiva AstraZenece”, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kako poručuju iz Europske agencije za lijekove, većina slučajeva zabilježena je kod osoba mlađih od 60 godina, ali zaključuju da godine nisu faktor rizika.

“AstraZeneca će morati provesti dodatna istraživanja kako bi istražila pojavu krvnih ugrušaka”, poručili su.

AstraZenecom cijepljeno 9,2 milijuna ljudi

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e.

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka, prenosi N1.

Komentari