Ekstremnim desničarima policija zabranila prosvjede

beč/pixabay

Austrijska je policija zabranila održavanje nedjeljnih prosvjeda članovima krajnje desnice u Beču, organiziranih protiv vladinih mjera o suzbijanju daljnjeg širenja koronavirusa, s obzirom na to da se strahuje od novih klastera.

Tijekom održavanja ranijih sličnih okupljanja “veći broj sudionika oglušio se o pravilo o obveznom nošenju zaštitnih maski i ono o poštivanju fizičke distance”, stoji u priopćenju policije te se dodaje da je iz tog razloga “za očekivati” da će i ovo okupljanje “biti poprište nepoštivanja zakona”. Policija je podsjetila da su sredinom siječnja tisuće Austrijanaca kršile zdravstvena pravila o ponašanju na ulicama austrijskih gradova.

Bivši ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član krajnje desne stranke FPÖ, pozvao je ove nedjelje na održavanje prosvjeda protiv policijskog sata i trećeg zatvaranja koje je u Austriji upravo na snazi.

Ova je stranka prvi put službeno organizirala skup kojim želi osporiti mjere što ih je donijela eko-konzervativna vlada, nastojeći ograničiti daljnje širenje zaraze koronavirusa. Prosvjedi su zabranjeni zbog “narušavanja javnog reda i mira” koje bi mogli prouzročiti.“Svjedoci smo neviđene cenzure… to je skandal”, bunio se u subotu pred novinarima Kickl. FPÖ je potom podnio drugi zahtjev za odobrenje okupljanja čija je svrha “obrana demokracije, sloboda i temeljnih ljudskih prava”, no policija ga ponovno odbila, pojasnivši da je razlog tomu rizik od daljnjeg širenja koronavirusa “zbog povećane mogućnosti zaraze usljed novih varijanta koronavirusa” i zbog “nemogućnosti praćenja kontakata” u redovima demonstranata.

Policija je odbila 15 od 17 prijavljenih okupljanja tijekom vikenda. Dopušteno je održavanje samo dvaju manjih okupljanja koja su organizirali ljudi koji nemaju policijski dosje.

Unatoč novom, trećem zatvaranju i odluci o produljenju policijskog sata donesenoj prije Božića, u Austriji, državi s 8,9 milijuna stanovnika, u nedjelju je evidentirano čak 1190 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Podaci iz ankete objavljeni u subotu u tjedniku Profil, ukazuju na to da čak 64 posto Austrijanaca traži zatvaranje žičara na skijalištima, a zna se da su one trenutačno u funkciji.

U Austriji su zatvorene škole, teretane, hoteli, restorani, kulturne ustanove i trgovine čiji rad nije esencijalno važan za život stanovništva.

Socijaldemokratska oporba u subotu se izjasnila za ponovno otvaranje škola 8. veljače.

Komentari