Ekshumirana jedna osoba kod Kotor Varoši, pretpostavlja se da je hrvatska žrtva

Vlasti Bosne i Hercegovine ekshumirali su nedaleko od Kotor Varoši na sjeverozapadu zemlje posmrtne ostatke jedne osobe za koju se pretpostavlja da je hrvatska žrtva koju su na početku rata ubili pripadnici srpskih snaga.

Prema priopćenju Tužiteljstva BiH na lokalitetu Plitska u Kotor Varoši provodi se ekshumacija po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, a prvoga dana iskopavanja otkriveni su posmrtni ostaci jedne osobe.

„Prema dostupnim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o žrtvi hrvatske nacionalnosti s područja Kotor Varoši, koja je ubijena 1992. godine, a identitet osobe bit će detaljno utvrđen putem DNK analize“, navodi se u priopćenju.

Ekshumaciju koordiniraju istražitelj i stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine, a sudjeluju i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH.



Prema podacima hrvatske strane u mjestu Plitski kod Kotor Varoši pripadnici srpskih snaga ubili su petoricu Hrvata na samome početku rata 1992. godine.

Iz ove općine prognan je najveći broj od 10.700 Hrvata koliko ih je bilo prije rata, a po zadnje popisu danas ih ondje živi tek oko 1.000.

Komentari