EK o sporu Srbije i Crne Gore: poziva Podgoricu da učini isto što i Beograd

Pixabay

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je odluku srbijanske vlade o povlačenju odluke o protjerivanju crnogorskog veleposlanika i poziva Crnu Goru da učini isto.

Crna Gora je u subotu proglasila srbijanskog veleposlanika u Podgorici Vladimira Božovića nepoželjnom osobom i pozvala ga da u roku 72 sata napusti državu. Odluka je donesena zbog Božovićeve izjave da je odluka crnogorske skupštine iz 1918. o priključenju Srbiji predstavljala “oslobođenje” i “slobodnu volju” naroda u Crnoj Gori.

Ubrzo je i Srbija proglasila crnogorskog veleposlanika Tarzana Miloševića nepoželjnom osobom i dala mu roku da napusti zemlju u roku od 72 sata.

U nedjelju je srbijanska premijerka Ana Brnabić objavila da Srbija jednostrano povlači svoju odluku o protjerivanju.



Povjerenik Varhelyi ističe da su “poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna suradnja kamen temeljac politike proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja”.

Na novinarski upit je li Komisija dovoljno informirana o povijesnom kontekstu odluke iz 1918., kada je Crna Gora izgubila neovisnost i priključena Srbiji, glasnogovornica Komisije Ana Pisonero izbjegla je izravno odgovoriti, ponavljajući poruku iz Varhelyieva tvita.

“EU poziva da se izbjegavaju potezi koji mogu ugroziti prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i ozračja uzajamnog povjerenja od najveće je važnosti, posebice među zemljama koje su na putu prema EU-u”, rekla je Pisonero.

Crnogorska skupština je 2018. godine izglasala rezoluciju kojom je simbolično poništila odluku od prije sto godina kada je Crna Gora izgubila neovisnost.

Komentari