Egipat osudio na smrt 37 islamskih militanata, među njima i Hisham Al-Ashmawy

CITIZENS for CHANGE™ / Twitter

Hisham Al-Ashmawy, bivši pripadnik specijalnih snaga koji je postao islamski militant, danas je u Egiptu osuđen na smrt, javlja Reuters. Uz njega je još 36 pripadnika iste terorističke organizacije također osuđeno na smrt.

Ashmawy je uhvaćen u libijskom gradu Derna krajem 2018. godine, a vlasti pod zapovjedništvom Khalife Haftara prebacile su ga u Egipat u svibnju prošle godine.

Osuđen je temeljen nekoliko optužbi među kojima je ona za pripremanje napada iz 2014. godine u kojem je ubijeno 22 vojnika pokraj granice s Libijom te umiješanosti u pokušaj ubojstva bivšeg ministra unutrašnjih poslova 2013. godine.

Ashmawy je vodio egipatsku najaktivniju militantnu organizaciju Ansar Bayt al-Maqdis prije nego što se 2014. godine pridružio Islamskoj državi. I drugih 36 osuđenika također je pripadalo terorističkim organizacijama.

Njihov slučaj sada je predan najvišem islamskom pravnom uredu Grand Mufti, koji će 2. ožujka donijeti konačnu odluku o njihovoj sudbini.

Inače, u studenom je Ashmawyja vojni sud također osudio na smrt u jednoj drugoj optužbi za terorizam. A već i prije izručenja osuđen je na smrt u odsutnosti, prenosi Index.

Komentari