Džaferović poručio Milanoviću: Nikome nećemo dozvoliti da nas vrijeđa i ponižava

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je u nedjelju presjednika Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od planirane predaje odličja umirovljenom generalu Hrvatskog vijeća obrane Zlatanu Miji Jeliću koji je u BiH optužen za ratne zločine.

Jelić bi 4. kolovoza u Kninu trebao primiti odličje iz ruku Milanovića zajedno sa zapovjednicima četiri gardijske brigade HVO koje su sudjelovale u operacijama čiji je krajnji cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.

Milanović je objasnio da na godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluje neće odlikovati zapovjednike kao pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u ime postrojbi odličja će primiti njihovi zapovjednici.

Dan nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je i Džaferović član osudila najavu dodjele odličja Jeliću, predsjedatelj Predsjedništva BiH je u posebnoj izjavi upozorio kako bi predsjednik Milanović morao ozbiljno razmotriti sve moguće implikacije tog čina i od njega odustati jer je u pitanju osoba koja je uz to što je optuženik ujedno i bjegunac od pravde.



“Osim što je to necivilizacijski čin protivan europskim vrijednostima on bi sasvim sigurno negativno utjecao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba”, izjavio je Džaferović.

Dodao je kako je nakon Milanovićeva izbora za predsjednika Hrvatske očekivao da se konačno krene u rješavanje nagomilanih otvorenih pitanja između dviju zemalja a umjesto toga stvaraju se novi problemi.

“Posljednji primjeri su diskriminacijska i uvredljiva odluka o ulasku u Hrvatsku građana Bosne i Hercegovine vezano za pandemiju koronavirusa, samovlasna sječa šume na Plješevici i najava o uručenju priznanja osobi optuženoj za teške zločine na području Mostara”, kazao je Džaferović dodajući kako mu je dužnost upozoriti da će, ako se ovakva praksa nastavi, neminovno doći do pogoršanja u međudržavnom odnosima a da će odgovornost za to snositi Hrvatska.

“Od svojih susjeda tražimo da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih. Nikome nećemo dozvoliti da nas vrijeđa i ponižava”, izjavio je Džaferović.

Umirovljeni general Jelić trebao bi 4. kolovoza u Kninu od predsjednika Milanovića primiti odličje za zasluge što ih je Specijalna brigada policije Herceg-Bosne čiji je on bio zapovjednik imala u operacijama koje su rezultirale konačnim oslobođenjem okupiranih dijelova Hrvatske 1995. godine.

Jelić je u BiH optužen za ratne zločine počinjene protiv Bošnjaka na području Mostara 1993. godine. Boravi u Hrvatskoj a nije želio pristati da mu se sudi u BiH.

Komentari