Džaferović o Dodikovom sastanku s Milanovićem i Plenkovićem: To nije dobro ni za Hrvatsku niti za BiH

screenshot

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako su najviši hrvatski dužnosnici zakomplicirali odnose dviju zemalja odvojenim razgovorima s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom poručivši kako će to izravno utjecati na pregovore o izmjeni izbornog zakona BiH.

U intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 Šefik Džaferović je kazao kako su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, sastavši se u Zagrebu s Miloradom Dodikom kao “liderom Srba u BiH”, proizveli nova otvorena pitanja u međudržavnim odnosima.

“To nije dobro ni za Hrvatsku niti za BiH”, kazao je Džaferović dodajući kako tek valja otkriti motive za takav postupak.

Dodao je kako ipak naslućuje da bi u pozadini mogla biti diplomatska ofenziva Hrvatske čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakonodavstva u BiH temeljem zahtjeva koje postavlja HDZ BiH.



Izmjena izbornog zakona

Najveća hrvatska stranka u BiH želi izmjene izbornog zakona kojima bi se zajamčilo da će hrvatske predstavnike u tijelima vlasti birati isključivo Hrvati, čime bi se izbjeglo ponavljanje slučajeva poput onih u kojima je Željko Komšić tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH.

Da Hrvatska želi podržati upravo takve izmjene izbornog zakona, kako je kazao Džaferović, dade se zaključiti iz izjava Mate Granića, aktualnog posebnog savjetnika hrvatskog premijera za vanjsku politiku.

Džaferović je ocijenio kako je takva strategija pogrešna je te poručio kako Bošnjaci u tome neće surađivati.

“Nitko na nas ne može izvršiti nikakav pritisak da uradimo nešto što bi bilo protiv ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Europskog suda za ljudska prava”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se o izmjenama izbornog zakona može razgovarati samo u Sarajevu, uz poštivanje ovlasti koje imaju tijela vlasti BiH jer je to jedini način da se dođe do nekog rješenja.

“Ja očekujem da prijatelji – ja ih još uvijek smatram prijateljima – iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem“, poručio je Džaferović.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima za partnera u vlasti Demokratsku frontu Željka Komšića i te dvije stranke ne žele dopustiti uspostavu izbornih jedinica koje bi bile temeljene na etničkim kriterijima.

Čelnici DZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, u lipnju su se dogovorili da će u rujnu započeti pregovore o izmjenama Izbornog zakona, no to je sada blokirano jer SDA kao uvjet postavlja uspostavu vlade Federacije BiH, na što pak HDZ ne pristaje sve dok se ne izmijeni Izborni zakon.

Komentari