Džaferović i Komšić čestitali Bidenu, Dodik stopama Janše i Orbana: Biden je običan srbomrzac

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u nedjelju je čestitao Joeu Bidenu pobjedu na izborima za predsjednika SAD, nekoliko sati nakon što je to učinio i hrvatski član državnog vrha Željko Komšić, no čestitati je za sada izbjegao srpski član Milorad Dodik.

“Vi ste dokazani prijatelj BiH i to ste potvrdili u razdoblju kada ste kao senator snažno bili na strani BiH dok je na nju vršena agresija kao i u razdoblju kada ste obnašali dužnost potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Uvjeren sam da ćete svojim iskustvom i politikom koja simbolizira slobodu, demokraciju i ljudsko dostojanstvo uspješno odgovoriti svim velikim izazovima s kojima se vaša velika nacija suočava, te da će vaš mandat biti obilježen uspjesima”, stoji u Džaferovićevoj čestitci.

Kao što je to ranije učinio Komšić i Džaferović je izrazio nadu da će Bidenova pobjeda biti novi poticaj napretku BiH na putu ka članstvu u EU i NATO-u.

Iako je poznat po tome da uvijek nastoji prestići Džaferovića i Komšića kada su u pitanju protokolarna pitanja poput čestitki, Dodik se od subote kada je proglašena Bidenova pobjeda o tome nije izjašnjavao.



‘Biden srbomrzac’

Ranije je novog američkog predsjednika ranije proglasio “srbomrscem”.

Dodik je, uz ostalo, ostao zapamćen po tome što je požurio biti među rijetkima koji su i danas spornu pobjedu na izborima u kolovozu čestitali predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, često opisivanom kao posljednji europski diktator.

Nakon izbora koji su po svemu ostati sporni Dodik je tada Lukašenku poručio kako vjeruje da će po da će pod njegovim vodstvom Bjelorusija “nastaviti put daljeg ekonomskog i tehnološkog napretka na dobrobit svih njenih građana” te kako se raduje što će s njim surađivati.

Dodik se šutnjom o Bidenovu izboru svrstvao u red rijetkih euruopskih političara koji su izbjegli čestitati poput premijera Slovenije Janeza Janše i Mađarske Viktora Orbana.

Tijekom američke predizborne kampanje Dodik nije skrivao kako navija za Trumpa pozivajući čak i Srbe koji žive u SAD da za njega glasaju.

“Neće valjda Srbi glasati za Bidena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu”, kazao je Dodik 23. listopada.

No predsjednik HDZ BiH Dragan Čović bio je među prvima koji su čestitali Bidenu još u subotu nazvavši novog predsjednika SAD “prijateljem BiH i Hrvata”.

Komentari